fbpx

Prezident prijal v paláci ministerku zdravotníctva. Demisia sa nekonala, Pellegrini má podmienku (aktualizované)

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas prijatia v Prezidentskom paláci 8. októbra 2024 v Bratilave. Zdroj: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Po tom, ako minulý týždeň ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) oznámila, že chce skončiť vo funkcii, ju dnes (8.10.) prijal prezident Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci. Dolinková doručila svoju demisiu prezidentovi, ktorý ju ale zatiaľ neprijal.

Minulý týždeň ministerka zdravotníctva oznámila, že končí vo funkcii. Avizovala, že prezidentovi plánuje podať demisiu v krátkom čase. Podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) by mala dnes podať demisiu, píše TASR.

Prezident má podmienku

Dolinková dnes podala prezidentovi svoju demisiu, ale on ju zatiaľ neprijal. Potvrdila to ministerka po spoločnom utorkovom stretnutí.

„Ja som ešte stále ministerkou zdravotníctva. Demisiu som síce doručila, ale ešte nebola prijatá,“ poznamenala. Potvrdila, že vo funkcii by mala skončiť až po tom, ako bude dohoda na jej nástupcovi.

To, kto ju na poste nahradí, je podľa Dolinkovej slov na predsedovi Hlasu-SD Matúšovi Šutajovi Eštokovi a jeho dohode s premiérom a prezidentom. Verí, že nový minister bude mať potrebnú podporu, najmä od šéfa rezortu financií. Avizovala, že o ďalších krokoch a jej prípadnom pôsobení v Národnej rade SR ako poslankyňa bude informovať po prijatí demisie.

„Potrebné zmeny, ani tie, ktoré sme si zadefinovali v programovom vyhlásení vlády, sa nedajú robiť bez toho, aby slovenské zdravotníctvo bolo adekvátne dofinancované a personálne stabilizované,“ skonštatovala. Avizovala, že o ďalších krokoch a jej prípadnom pôsobení v Národnej rade SR ako poslankyňa bude informovať po prijatí demisie.

Dolinková informovala aj o témach utorkového stretnutia s prezidentom. „Rozprávali sme o tom, v akom stave sa aktuálne nachádza slovenské zdravotníctvo, rozobrali sme detailne moje takmer ročné pôsobenie na rezorte, dotkli sme aj konsolidácie a východiskového stavu, prečo k nej došlo a aké to bude mať dosahy na slovenské zdravotníctvo,“ povedala. Informovala ho takisto o svojej práci na ministerstve. Spomenula napríklad odvrátenie pediatrickej krízy, začatie výstavby a rekonštrukcie nemocníc či otváranie nových ambulancií.

Prečo podala demisiu?

Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente. Prezident cez víkend pre TA3 uviedol, že Dolinkovej demisiu neprijme, kým premiér nepredstaví adekvátnu náhradu.

Predseda vlády počas víkendovej diskusnej relácii pre STVR uviedol, že nový minister zdravotníctva je vecou strany Hlas-SD, ktorej tento post patrí. Hlava štátu chce nové meno šéfa rezortu navrhnúť po konzultácii s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom. „O mene nového ministra zdravotníctva vás budeme informovať,“ uviedli pre TASR z tlačového oddelenia Hlasu.

„Urobíme všetko pre to, aby zdravotníctvo v čo najkratšom čase malo nového ministra,“ zdôraznil Šutaj Eštok. V rámci strany Hlas-SD podľa neho vedú v tejto veci debatu. Poďakoval ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) za jej prácu.

Strana zároveň uistila, že nový minister zdravotníctva bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a bude hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti na Slovensku mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby.

Opozičná SaS ani hnutie Slovensko nesúhlasia s tým, aby prezident prijatie Dolinkovej demisie zvažoval alebo predlžoval. Tvrdia, že „neschopnú ministerku“ treba vymeniť, pretože opak by bol len predlžovaním marazmu slovenského zdravotníctva.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie