fbpx

Riaditeľka SND zrušila predstavenie pražského divadla. Umelci sa búria, organizátor festivalu hovorí o cenzúre

Budova Slovenského národného divadla, bývala riaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková. Zdroj: Foto: TASR, slovakia.travel

Nová šéfka Slovenského národného divadla Zuzana Ťapáková sa rozhodla, že v divadle sa neodohrá predstavenie Mesačný kameň pražského Štúdia hrdinov, ktoré malo byť súčasťou festivalu Dráma Queer. Ťapáková uviedla, že nebude podpisovať zmluvy dva až tri týždne pred hosťovaním. Na sociálnej sieti hnutie Otvorená Kultúra tvrdí, že dôvodom je prítomnosť homosexuality.

Vedenie Slovenského národného divadla (SND) sa rozhodlo nepodpísať zmluvu na hosťovanie pražského divadla Studio Hrdinů, ktoré malo v rámci festivalu Drama Queer uviesť inscenáciu „Měsíční kámen“. Na sociálnej sieti o tom informuje Otvorená Kultúra.

V príspevku tvrdí, že dôvodom je obsah inscenácie, ktorá zobrazuje homosexuálne motívy a zaoberá sa queer tematikou.

Riaditeľka SND Zuzana Ťapáková, ktorá vo funkcii nahradila odvolaného Mateja Drličku, vraj označila inscenáciu za „príliš alternatívnu“. Podľa hnutia je však tento dôvod zástierkou a skutočným motívom je snaha o obmedzenie queer tém v kultúrnom priestore.

„Zuzana Ťapáková plní ideologické zadanie ministerky Šimkovičovej: prišla do SND normalizovať a čistiť verejný priestor od LGBTIQ+ ľudí a tém. Jej misia je hanebná a Otvorená Kultúra! ju tvrdo odsudzuje!“ uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa Otvorenej Kultúry sa SND doteraz úspešne podieľalo na spolupráci s festivalom Drama Queer a v tomto roku nedošlo k žiadnym zmenám, ktoré by objektívne neumožnili pokračovanie spolupráce.

Je to diskriminačný krok

Organizátor festivalu jej krok označuje za diskriminačný a hovorí o cenzúre. Štúdio hrdinov na uviedlo, že situáciu nechce ponechať bez povšimnutia a chystá na konci októbra besedu.

Dráma Queer je divadelný festival, ktorý sa venuje tematike sexuálnych menšín. Tohtoročný ročník ponúka niekoľko predstavení od 17. do 28. októbra. Súčasťou mala byť inscenácia Mesačný kameň, ktoré je českou adaptáciou rovnomenného románu islandského autora Sjóna.

Táto hra znázorňuje vnútorný svet osamelého antihrdinu, ktorého osud určuje sexuálna orientácia i chýbajúce rodinné zázemie na konci prvej svetovej vojny v Reykjavíku. Hlavným motívom je sloboda a nezávislosť jedinca, ktorý svoju inakosť prijíma ako prirodzenosť.

Podľa Denníka N už bolo všetko dohodnuté, chýbal len podpis Slovenského národného divadla na zmluve. Hra však na doskách SND v rámci festivalu uvedená nebude, riaditeľka Ťapáková nepodpísala zmluvu o prenájme a spolupráci.

V budúcnosti je ochotná rokovať

Ťapáková, ktorú vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová 27. augusta ako dočasnú riaditeľku SND, uviedla, že nebude podpisovať zmluvy dva až tri týždne pred hosťovaním. Divadlo podľa nej plánuje veci pol roka až dva roky dopredu. V prípade českého divadla podľa nej nejde o zrušenie prestavania a o hosťovaní v budúcnosti je ochotná rokovať.

„Tvrdí, že zmluvu mala len dva týždne, čo však nie je pravda. Je to tiež nezmysel v tom, že ona sama je poverená riadením divadla niečo vyše mesiaca. Predtým bolo SND tri týždne bez štatutárneho zástupcu, tak neviem, ako chcela o hosťovaní vedieť pol roka dopredu,“ reagoval podľa Sme riaditeľ festivalu Róbert Pakan, podľa ktorého organizačné prípravy s činohrou Slovenského národného divadla začali tento rok v marci. Inscenácia Mesačný kameň je podľa organizátora festivalu priestorovo náročná a nedá sa pre ňu nájsť takto narýchlo iný vhodný priestor.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie