fbpx

Zomrela Cissy Houston, dvojnásobná držiteľka Grammy a matka Whitney Houston

Zomrela Cissy Houston. Ilustračná foto/Zdroj: AP News

V pondelok (7. októbra) vo veku 91 rokov zomrela Cissy Houston, matka Whitney Houston a dvojnásobná držiteľka ocenenia Grammy. Bola uznávanou gospelovou a soulovou speváčkou, ktorá spievala aj s hviedzami ako Elvis Presley a Aretha Franklin. 

Jej nevesta Pat Houston pre agentúru AP uviedla, že speváčka naposledy vydýchla vo svojom dome v New Jersey, kde bola obklopená celou svojou rodinou. Na sklonku života mala trpieť Alzheimerovou chorobou, a preto bola v hospicovej starostlivosti.

„Naše srdcia sú plné bolesti a smútku. Stratili sme matriarchu našej rodiny. Matka Cissy bola silnou a vznešenou osobnosťou v našich životoch. Žena hlbokej viery a presvedčenia, ktorej veľmi záležalo na rodine, službe a spoločenstve. Jej viac ako sedem desaťročí trvajúca kariéra v oblasti hudby a zábavy zostane v popredí našich sŕdc. Jej prínos pre populárnu hudbu a kultúru nemá obdoby,“ vyjadrila sa Pat Houston vo vyhlásení.

Spievala aj po boku Elvisa Presleyho

Houston si užila desaťročia úspešnú spevácku kariéru, kde vystupovala po boku superhviezd ako Elvis Presley a Aretha Franklin. Houston sa narodila v New Jersey v roku 1933 a bola najmladším z ôsmich detí. Spievať začala v mladom veku po tom, čo so svojimi súrodencami založila gospelovú skupinu, píše BBC.

V 60-tych rokoch založila R&B skupinu Sweet Inspirations, ktorá spievala spev pre veľké mená ako Otis Redding, Dusty Springfield a Dionne Warwick. Účinkovali aj v hite Van Morrison Brown Eyed Girl. Po úspechu so skupinou Sweet Inspirations sa Houston vydala na sólovú dráhu, kde spievala s umelcami ako Chaka Khan, Jimi Hendrix, Beyonce, Paul Simon a s jej zosnulou dcérou Whitney Houston, ktorá zomrela v roku 2012 vo veku 48 rokov.

Napísala aj niekoľko kníh

Houston získala cenu Grammy za svoj tradičný soulový gospelový album Face to Face v roku 1997 a v nasledujúcom roku opäť za album He Leadeth Me. Napísala tiež tri knihy, vrátane jednej, ktorá pripomína jej dcéru, s názvom Spomienka na Whitney: A Mother’s Story of Life, Loss a The Night The Music Stopped.

Vo veku 80 rokov Houston opäť spievala s Arethou Franklin počas jej vystúpenia v The Late Show s Davidom Lettermanom, kde predviedli cover verzie Adele’s Rolling in the Deep. Jej nevesta Pat povedala, že Houstonovej „viac ako sedemdekádová kariéra v hudbe a zábave zostane v popredí našich sŕdc“. Dodala, že rodina je „požehnaná a vďačná, že jej Boh dovolil stráviť s nami toľko rokov“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie