fbpx

Jeden jednoduchý trik s mrazničkou, ktorý môže výrazne znížiť váš účet za elektrinu

Zdroj: Unsplash/Dev Benjamin, Pexels/Meruyert Gonullu

V dnešnej dobe, keď ceny energií a potravín neustále rastú, mnohí ľudia hľadajú spôsoby, ako znížiť svoje výdavky. Zatiaľ čo LED žiarovky a energeticky úsporné spotrebiče sú dobre známe možnosti na šetrenie, menej tradičné spôsoby, ako je napríklad udržiavanie mrazničky naplnenej, môžu tiež výrazne prispieť k zníženiu nákladov na elektrinu. Tento trik je pre mnohých prekvapivý, ale má reálny vplyv na účty za energie. Poďme sa pozrieť na rôzne tipy, ktoré vám môžu pomôcť znížiť spotrebu energie a udržať tak svoje výdavky pod kontrolou.

Mraznička je spotrebič, ktorý pracuje nepretržite, a preto má značný podiel na vašom účte za elektrinu. Kľúčom k šetreniu je udržiavať mrazničku čo najviac plnú. Ak je prázdna, teplý vzduch sa po otvorení dverí dostáva dovnútra, a tým zvyšuje množstvo práce, ktorú musí kompresor vykonať na udržanie nastavenej teploty. Ako však píše aj Jim the Home Guy, ak mraznička obsahuje veľké množstvo potravín alebo aj napríklad fľaše s vodou či polystyrén, spotrebič využíva menej energie, pretože studené predmety pomáhajú udržiavať vnútornú teplotu stabilnejšiu.

Tento jednoduchý krok zníži počet cyklov kompresora, a tým aj spotrebu energie. Aj keď nemáte dostatok potravín na naplnenie mrazničky, môžete použiť ľadové krabice alebo prázdne plastové nádoby naplnené vodou, ktoré vytvoria dodatočný tepelný objem.

Údržba mrazničky a chladničky

Okrem udržiavania mrazničky plnej je dôležité vykonávať pravidelnú údržbu. Jedným z najdôležitejších úkonov je čistenie kondenzátorových cievok na zadnej strane alebo spodnej časti chladničky a mrazničky. Prach a nečistoty, ktoré sa na cievkach nahromadia, môžu brániť účinnému fungovaniu spotrebiča, čo vedie k vyššej spotrebe elektriny. Čistenie týchto cievok raz ročne môže výrazne zlepšiť energetickú účinnosť vášho spotrebiča.

Podľa portálu NerdWallet, ďalším krokom k zlepšeniu účinnosti je zabezpečiť, aby váš spotrebič bol správne umiestnený. Odstup mrazničky alebo chladničky od steny by mal byť aspoň 2,5 cm. Tento malý rozdiel umožňuje lepší prietok vzduchu okolo cievok, čím sa znižuje zaťaženie kompresora a tým aj spotreba energie.

Optimálna teplota

Nastavenie správnej teploty v chladničke a mrazničke je ďalším spôsobom, ako znížiť spotrebu energie. Ideálna teplota pre chladničku je medzi 3 °C a 4 °C, zatiaľ čo mraznička by mala byť nastavená na -18 °C. Príliš nízke teploty spôsobujú, že spotrebič pracuje nadmerne, čo vedie k vyšším nákladom na elektrinu .

Investícia do energeticky úsporných spotrebičov

Podľa Common Sense Home, pri nákupe nových spotrebičov je dôležité zamerať sa na tie, ktoré sú označené ako čo najúspornejšie. Spotrebiče podľa Energetického štítku EU označené ako „A“ sú navrhnuté tak, aby spotrebovali menej energie a z dlhodobého hľadiska vám ušetrili peniaze.

Ďalšie spôsoby, ako ušetriť na účte za elektrinu

  • LED osvetlenie: Jednoduchá výmena starých žiaroviek za LED žiarovky môže priniesť až 90 % úsporu na osvetlení.
  • Pranie v studenej vode: Až 90 % energie pri praní sa spotrebuje na ohrev vody, takže prechod na pranie v studenej vode môže výrazne znížiť spotrebu.
  • Tesnenie okien a dverí: Zle tesniace okná môžu spôsobiť tepelné straty, ktoré vedú k vyšším nákladom na vykurovanie alebo chladenie. Dobrým tesnením okien a dverí ušetríte na energiách v zimnom aj letnom období.
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie