fbpx

Zrúcanina ožije? Kultové pohostinstvo v Bratislave čaká miliónová premena

Zdroj: Facebook/Zdenko Pek je Team Bratislava

Malý Braník, legendárne pohostinstvo a kultúrno-športové stredisko na Vígľašskej ulici v Petržalke, má pred sebou náročnú cestu k obnoveniu svojej niekdajšej slávy. Po rokoch chátrania sa objekt dostal do rúk mestskej časti Petržalka, ktorá plánuje jeho rekonštrukciu. Mestská časť prevzala budovu od hlavného mesta Bratislava na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva v septembri 2024. Píše o tom bratislavak.sk. 

Ako píše aj oficiálna webstránka mestskej časti Petržalka, podľa starostu Jána Hrčku má rekonštrukcia Malého Braníka stáť niekoľko miliónov eur, pričom prvá fáza, zameraná na sanáciu a vypratanie objektu, sa odhaduje na približne 250-tisíc eur. Samospráva dúfa, že na obnovu získa financie z eurofondov a ďalších externých zdrojov. Pre zlé technické podmienky, ako sú vlhkosť a poškodená statika, bude potrebné, aby budova po odstránení plesní a oprave strechy schla minimálne rok​.

Braník bol v minulosti obľúbeným miestom stretávania, kde sa nachádzali reštaurácie, kino a športové haly. Dnes je však jeho stav natoľko zúfalý, že susediaci obyvatelia a návštevníci sa dlhodobo sťažujú na jeho vzhľad a nevyužitie. Návrhy na predaj budovy boli zamietnuté, keďže mestská časť verí, že priestor môže mať verejnoprospešné využitie​.

V budúcnosti sa diskutuje o rôznych možnostiach, ako by mohol byť priestor využitý. Objavili sa návrhy na rozšírenie susedného Domu kultúry Lúky alebo na komerčné prenájmy, čo ukáže až čas a dostupné financie. Očakáva sa tiež, že nová električková trať, ktorá povedie v blízkosti Braníka, pridá oblasti na atraktivite​.

Zatiaľ čo plány na rekonštrukciu sú ambiciózne, proces bude behom na dlhú trať a jeho výsledok závisí od schopnosti získať potrebné finančné zdroje​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie