fbpx

Presný útok na ruské more: Ukrajina vyraďuje ďalšiu strategickú loď – čo to znamená pre Putinovu flotilu?

Zdroj: Wikimedia Commons, Reprofoto/newsukraine.rbc.ua

Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) v pondelok oznámila, že sa jej podarilo úspešne vyradiť z prevádzky ďalšiu ruskú vojnovú loď patriacu k Baltskej flotile. Ide o mínolovku Aleksandr Obuchov, ktorá utrpela závažné poškodenie počas špeciálnej operácie. Loď bola stacionovaná v prístave Baltiysk a mala sa čoskoro vydať na bojovú misiu. Táto operácia sa stala ďalším významným úspechom ukrajinských ozbrojených síl, ktoré systematicky narúšajú schopnosť ruskej armády udržať si kontrolu nad námornými operáciami. Píše o tom agentúra TASR. 

Podľa správ HUR loď Obuchov utrpela vážne škody, keď voda prenikla do jej motora cez otvor v plynovode. Tento incident výrazne poškodil motor M-503, ktorý je kľúčovým komponentom lode. Problémom pre Rusko je, že oprava tohto motora je technicky veľmi náročná a finančne nákladná. Ide o vzácny komponent, ktorý nie je ľahko dostupný, čo robí opravu ešte komplikovanejšou​.

Podľa newsukraine.rbc.ua, loď „Aleksandr Obuchov“ patrí do triedy „Alexandrit“ a bola prvýkrát nasadená do služby v decembri 2016. Táto trieda mínoloviek je známa svojou monolitickou trupovou konštrukciou z kompozitných materiálov, ktorá minimalizuje viditeľnosť lode pre mínové systémy a zvyšuje jej odolnosť. Loď má dĺžku 61 metrov a výtlak približne 890 ton, čo z nej robí jednu z pokročilých mínoloviek v službe ruskej námornej flotily. Hlavnou úlohou tejto lode je detekcia a ničenie mín v pobrežných vodách, na čo je vybavená modernými sonarovými systémami a podvodnými bezposádkovými plavidlami​.

Počas ruskej invázie na Ukrajinu ruské námorné sily stratili už niekoľko lodí, vrátane „Serpuchov“, čo je raketová loď Baltskej flotily, ktorá bola poškodená počas podobnej operácie v apríli 2024. Podľa dostupných informácií ukrajinské ozbrojené sily od začiatku konfliktu zničili alebo vážne poškodili už 26 ruských lodí, vrátane jednej ponorky​.

Výzvy pre Rusko

Oprava lode predstavuje pre ruské námorné sily významný logistický problém. Poškodený motor M-503, ktorý je v tomto type lode kriticky dôležitý, je veľmi vzácny a jeho oprava bude vyžadovať špecializovanú techniku. Odborníci sa domnievajú, že tieto opravy môžu byť finančne nákladné a časovo náročné, čo môže výrazne znížiť operačnú schopnosť ruskej Baltskej flotily. Fakt, že loď len nedávno prešla opravami v Petrohrade, len podčiarkuje náročnosť situácie, v ktorej sa ruská námorná flotila nachádza​.

Straty lodí, ako je Obuchov a Serpuchov, majú pre Rusko ďalekosiahle následky. Tieto lode hrajú kľúčovú úlohu pri ochrane pobrežia a odstraňovaní mín, čím zvyšujú bezpečnosť námorných trás. Ich strata alebo vážne poškodenie znamená nielen finančné a technické náklady, ale aj oslabenie ruskej schopnosti efektívne kontrolovať strategické vody v Baltskom mori. Vzhľadom na súčasné medzinárodné sankcie a obmedzené zdroje môže byť obnovenie plnej operačnej schopnosti týchto lodí pre Rusko mimoriadne náročné.

Na druhej strane, Ukrajina ukazuje svoju schopnosť realizovať vysoko presné a efektívne operácie proti ruským námorným silám.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie