fbpx

Žena išla na potrat v 9. mesiaci, o tehotenstve vôbec nevedela. Video zdieľala na internete

Snímka obrazovky videa nahraného 24-ročnou ženou na YouTube s tvrdením, že podstúpila potrat. (Snímka obrazovky zachytená z YouTube). Foto: koreaherald.com, Freepik

Kým na Slovensku spustí otázka interrupcií búrlivé diskusie, tak Južnou Kóreou nedávno otriasol nechutný prípad. Žena zaplatila za potrat, ktorý vo videu zdieľala na internete.

Južnou Kóreou otriasol prípad 24-ročnej ženy, ktorá išla na potrat. Bola totiž v 9. mesiaci tehotenstva. O tehotenstve vraj do poslednej chvíle netušila. Zákrok natočila na video, ktoré na konci júna zdieľala na YouTube.

Prípad vyšetruje polícia. V Južnej Kórei však chýba zákon, ktorý by stanovoval najneskoršiu hranicu pre umelé prerušenie tehotenstva, informuje tn.cz.

Kórejská polícia sa v auguste začala zaoberať prípadom ženy, ktorá išla na potrat v 36. týždni tehotenstva – teda v deviatom mesiaci, keď je plod dostatočne vyvinutý na to, aby prežil mimo maternice.

„Keď sa mi tento rok v marci na dlhšiu dobu zastavila menštruácia, diagnostikovali mi syndróm polycystických vaječníkov, takže mi nikdy nenapadlo, že môžem byť tehotná. To som ale zistila až neskôr, keď som navštívila kliniku,“ popísala podľa The Korea Herald vo videu nahranom na YouTube 24-ročná žena, ktorá potrat podstúpila.

Vo videu ďalej uviedla, že svoje ľahkovážne a nedbalé správanie ľutuje, a dodala, že za zákrok zaplatila 9 miliónov wonov (6 100 eur) a v nemocnici strávila päť dní.

Video zo svojho youtubového kanála zmazala po tom, čo ostatní používatelia kritizovali jej neetické správanie a písali, že potrat v tejto fáze tehotenstva je vražda. Prípadom sa v auguste začala zaoberať polícia – žena aj lekár sú podozriví z trestného činu.

Denník The Korea Times informoval, že tak podľa zdravotných, ako aj podľa právnych expertov by lekár, ktorý zákrok vykonal, mohol byť uznaný vinným z vraždy. Polícia ale musí nájsť dostatok dôkazov, že k ukončeniu života plodu došlo mimo tela ženy. Podľa odborníkov však mohol použiť lieky, ktoré plod usmrtili už v maternici, aby sa vyhol právnym problémom.

Podľa právnikov je však nepravdepodobné, že by ženu odsúdili. Navyše ak bola pri zákroku v anestézii, tak by bolo ťažké preukázať, že súhlasila so spôsobom, akým lekár zákrok vykonal.

Kórejská lekárska asociácia uviedla, že lekára postaví pred disciplinárne konanie. Umelé prerušenie tehotenstva v takto pokročilom štádiu organizácia označila za vraždu.

V Južnej Kórei už takmer štyri roky neexistujú zákony, ktoré by upravovali kedy, kde a ako sa môžu potraty vykonávať, vysvetľuje CNN. V roku 2019 juhokórejský ústavný súd zrušil 60 rokov trvajúci zákaz potratov s tým, že Národnému zhromaždeniu uložil, aby do konca roku 2020 prijalo nové zákony o potratoch, ktoré by mali podľa súdu uvádzať lehotu 22 týždňov ako najneskorší termín pre umelé prerušenie tehotenstva.

Zákonodarcovia však termín nedodržali, čím sa fakticky legalizovali potraty v akejkoľvek fáze tehotenstva. „Ak neexistuje žiadny zákon kriminalizujúci určité správanie, potom neexistuje žiadny trestný čin za toto konanie,“ okomentovala situáciu profesorka práva na Hongik University v Soule Cho Hee-kyoung.

Odborníci to označujú za politické vákuum, ktoré nielenže otvára dvere nekalým praktikám, ale tiež sťažuje prístup k bezpečným potratom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie