fbpx

Podnikateľ Štefan Žiga spoznal svoj trest. TOTO dostal za podplácanie

Na snímke Štefan Žiga počas vyhlásenia rozsudku na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku 7. októbra 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jakub Kotian

Podnikateľ Štefan Žiga je vinný z uplácania, rozhodol o tom dnes (7.10) súd v Pezinku. Kauza sa týka korupcie v NAKA. Dostal peňažný trest 100-tisíc eur, ktorý keď nezaplatí, tak pôjde na jeden rok do väzenia.

Štefan Žiga, ktorý je vzdialeným príbuzným politika Hlasu, si v pondelok vypočul verdikt Špecializovaného súdu v Pezinku. Obžalovali ho z podplácania exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka.

Žiga pre médiá uviedol, že sa s rozsudkom nestotožňuje. „Súd rozhodol výlučne na základe výpovedí kajúcnika Bernarda Slobodníka a som za to, že my sme ho na hlavnom pojednávaní usvedčili, že klamal,“ vyhlásil.

Sudca v odôvodnení poukázal na to, že pri ukladaní trestu musel súd pristúpiť k zmene právnej kvalifikácie v súvislosti so zmenou Trestného zákona. Tiež prihliadal na minulosť obžalovaného, pre ktorú nevidel dôvod na uloženie iného trestu popri peňažnom. Zároveň sa stotožnil s dôkazmi prezentovanými prokurátorom.

Prokurátor Peter Kysel minulý týždeň vo svojej záverečnej reči navrhol pre podnikateľa vzhľadom na novelizáciou trestných kódexov finančný trest 150-tisíc eur. Ak by sumu neuhradil, navrhol náhradný trest a to 15 mesiacov väzenia.

Kysel na predošlom pojednávaní poukázal na to, že v prípade bolo vykonané rozsiahle dokazovanie. Vina obžalovaného bola podľa neho dokázaná bez rozumných pochybností. Podotkol, že obžalovaný je priamo usvedčovaný exšéfom finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernardom Slobodníkom, nepriamo Petrom Petrovom a inými dôkazmi a listinami. Ozrejmil, že Slobodník má v tejto veci podmienečne zastavené trestné stíhanie, avšak v čase výpovede nemal sľúbený tento benefit.

Obhajca Sergej Romža navrhol oslobodenie Štefana Ž. spod obžaloby. Založená bola podľa jeho slov výlučne na spolupracujúcich osobách. Slobodníkovu výpoveď považoval za nehodnovernú.

100.000 eur alebo ročné väzenie

Napokon mu samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uložil peňažný trest vo výške 100.000 eur s tým, že ak ho nezaplatí , tak v tom prípade bude jeho náhradným trestom jeden rok vo väzení. Rozsudok nie je právoplatný, Žiga sa proti nemu odvolal. Prokurátor si ponechal lehotu na vyjadrenie.

Obžalobu na Štefana Ž. podali pre podozrenie z podplácania exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Slobodníka, ku ktorému malo dochádzať v období rokov 2016 až 2020, píše TASR. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky. Celkovo mal podľa obžaloby odovzdať minimálne 85.000 eur. Slobodník sa k trestnej činnosti priznával. Údajne mal podnikateľ Žiga podplácať policajného funkcionára, aby si zabezpečil beztrestnosť a informácie z policajných spisov. Podnikateľ Štefan Žiga vinu odmietal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie