fbpx

Po potvrdení výskytu sršňa ázijského objavili aj jeho hniezdo, ŠOP upozorňuje včelárov

Ilustračné foto. Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa, napalete.sk

Výskyt invázneho sršňa ázijského predstavuje problém nielen pre včelárov, ale tiež ovocinárov, ktorým poškodzuje úrodu.

Začiatkom októbra potvrdili na našom území výskyt nebezpečného sršňa ázijského. Zahliadli ho v Palárikove v novozámockom okrese. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR informovala, že sa spolu s odborníkmi podarilo lokalizovať aj jeho hniezdo.

Teraz vykonávajú kroky k likvidácii hniezda, píše Pravda. „V tejto súvislosti žiadame verejnosť o dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od miesta výskytu a dodržiavanie pokynov prítomných odborníkov,“ uviedla Štátna ochrana prírody.

Invázny sršeň ázijský sa na naše územie dostal pravdepodobne prirodzenou cestou z Maďarska, pretože jeho výskyt u južných susedov zaznamenali len asi 80 kilometrov od Palárikova.

Sršeň ázijský predstavuje veľkú hrozbu pre pôvodné druhy opeľovačov, vrátane včelstiev, keďže väčšinu potravy druhu tvoria včely, ale tiež iné typy hmyzu, ktoré sú opeľovačmi. Hrozbou je aj pre naše zdravie, najmä pre alergikov, pre ktorých je bodnutie mimoriadne nebezpečné.

Sršeň spôsobuje škody ovocinárom na úrode ovocných drevín, ale tiež vo viniciach. ŠOP odporúča včelárom, aby pokračovali v dôslednej kontrole včelstiev a zvýšili pozornosť aj v okolí včelníc. Pri podozrení na výskyt nebezpečného sršňa ázijského, je potrebné ho nahlásiť cez Systém rýchleho varovania, ktorý spravuje ŠOP SR.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie