fbpx

Izrael si pripomenul výročie od útoku hnutia Hamas, prezident vyzval na podporu

Na snímke ľudia sa pozerajú na zničené budovy po leteckom útoku izraelskej armády na predmestí Dáhíja na juhu Bejrútu v Libanone. Vpravo na snímke Na snímke ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky účastníkov zabití a unesení Hamasom do Gazy neďaleko kibucu Reim v južnom Izraeli. Foto: TASR/AP

Izraelčania si pripomenuli prvé výročie od útoku hnutia Hamas, ktorý rozpútal vojnu v Pásme Gazy. Izraelský prezident si obete uctil minútou ticha.

Izrael si v pondelok pripomína rok od smrtiaceho útoku Hamasu zhromaždeniami. Prekvapivý útok hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 si vyžiadal smrť 1 200 ľudí, čo odštartovalo 12 mesiacov násilných bojov na Blízkom východe.

Rok po brutálnych útokoch, ktoré vyvolali vojnu medzi Izraelom a Hamasom v Gaze, si Izraelčania v celej krajine túto udalosť pripomenuli vigíliou za zabitých, informuje Euronews.

O 6:30 miestneho času – presný čas, kedy Hamas pred 12 mesiacmi spustil útok – sa rodiny mŕtvych zhromaždili na hudobnom festivale Nova na mieste, kde skupina teroristov zastrelila takmer 400 zabávajúcich sa ľudí a ďalších zajali ako rukojemníkov.

Výročie útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael si pripomenul aj izraelský prezident Jicchak Herzog v kibuci Reim. Obete útoku si uctil minútou ticha o 6.29 h miestneho času presne rok po útoku na Izrael.

„7. október 2023 je dňom, ktorý by sme si mali pripomínať v nesláve, keď tisíce krutých teroristov vtrhli do našich domovov, spáchali násilie na našich rodinách, upaľovali, zabíjali, znásilňovali a unášali našich občanov, našich bratov a sestry a ľudí z 36 rôznych národností,“ povedal Herzog. Útoky označil za „jazvu na tvári Zeme“ a vyzval krajiny, aby podporili Izrael, píše CNN.

„Blahoslavení tí, ktorí padli, ktorí tu boli zavraždení a zabití. Mladí ľudia, ktorí prišli oslavovať a užívať si tanec a hudbu – žiť skutočný život mladých ľudí, na aký by mal mať každý mladý človek právo. Pamätajme si ich navždy. Modlime sa s ľútosťou, bolesťou, zármutkom a sústrasťou ich rodinám,“ povedal Herzog.

Hamas pred rokom zabil 1200 ľudí, väčšinou civilistov, pričom 250 odvliekol do Gazy ako rukojemníkov. Smrteľná udalosť naďalej vrhá tieň na každodenný život v Izraeli, pričom desiatky rukojemníkov zostávajú v zajatí.

Približne 100 rodín rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní v Gaze, sa stretlo pred jeruzalemskou rezidenciou premiéra Benjamina Netanjahua, aby sa pristavili počas trvania dvojminútovej sirény, čím pripomenuli zvyk z najslávnostnejších dátumov v izraelskom kalendári, Pamätného dňa holokaustu a Pamätného dňa.

Netanjahu a jeho vláda sa dostali pod rastúci tlak doma aj v zahraničí, aby sprostredkovali dohodu o prímerí s Hamasom s cieľom ukončiť boje v Pásme Gazy a vrátiť rukojemníkov. Izraelská vojna v Gaze zabila viac ako 41 000 Palestínčanov, vyhnala väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov zo svojho územia a vyvolala humanitárnu krízu, ktorá viedla k rozsiahlemu hladu.

Existuje tiež eskalujúci konflikt s Iránom – ktorý podporuje Hamas aj militantné skupiny Hizballáh – ktorý hrozí zatiahnutím regiónu do oveľa nebezpečnejší útokov, píšu AP news.

V Gaze, ktorá sa stále borí pod ťarchou prebiehajúcej vojny, sa neplánuje žiadna formálna spomienková akcia. Masívne ničenie a vysídľovanie sú neustálou pripomienkou odvetného izraelského útoku na územie, ktoré nemá konca kraja.

Po celej Európe sa konali početné protesty na pripomenutie si desaťtisícov Palestínčanov zabitých v dôsledku bojov. Izrael čelí neustálej medzinárodnej kritike za svoje vojnové správanie, pričom jeho konanie skúmajú dva svetové súdy.

Hnutie Hamas pritom plánovalo v pondelok ráno spustiť raketový útok na Izrael, tvrdí izraelská armáda, ktorá dodáva, že tieto plány boli zmarené. Armáda vo vyhlásení spresnila, že zmarila bezprostrednú hrozbu po skorých prípravách a identifikácii zámeru „teroristickej organizácie Hamas strieľať na Izrael“.

Armáda objasnila, že jej letectvo v Pásme Gazy vyradilo niekoľko raketometov a tunelov v Pásme Gazy. Stalo sa tak len krátko čas pred 06:30 h miestneho času, keď Hamas plánoval začať svoj raketový útok.

Hamasu sa napokon o 06:30 h podarilo odpáliť smerom na okolie juhoizraelskeho kibucu Sufa len štyri rakety, z ktorých tri boli zneškodnené a štvrtá pristála na otvorenom priestranstve. K raketovému útoku sa prihlásil Hamas.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie