fbpx

ČSOB spustila obľúbenú funkciu, klienti ju zatiaľ vedia využívať len spolovice

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/František Iván, Freepik

Modernizácia neobchádza ani banky pôsobiace na slovenskom trhu. Okamžité platby zavádza pre klientov ďalšia banka. Klienti ju však budú môcť zatiaľ využívať len spolovice.

Okamžité platby spúšťa od pondelka 7. októbra ďalšia slovenská banka. Klienti ČSOB sa môžu tešiť na využívanie tejto funkcie, avšak v polovičnej miere. Služba umožní behom niekoľkých sekúnd prijať na účet peniaze z iných bánk.

Pokiaľ sa používatelia tešili, že sa ich banka priblížila 21. storočiu, budú si musieť nejaký čas počkať. ČSOB totiž nateraz zaviedla iba možnosť prijímania okamžitých platieb a odosielanie nebude k dispozícii. O plnej funkcionalite sa hovorí až v priebehu roku 2025, píše portál zive.aktuality.sk.

Peniaze odoslané z účtu ČSOB tak iní klienti obdržia v štandardnej lehote (1-2 dni) po spracovaní. Zavádzanie novinky sa môže v pondelok ešte prejavovať s miernym oneskorením. Na modernizačný krok môžu počas dňa zareagovať aj konkurenčné banky drobnými zmenami v systémoch.

Prijímanie aj odosielanie okamžitých platieb spustili naplno väčší hráči na trhu ako Slovenská sporiteľňa, VÚB či Tatra banka ešte v roku 2022. Ďalšie sa potom pripájali postupne.

A v tomto trende budú pokračovať aj iné bankové domy. Privatbanka, ako aj Prima banka, spustia transakcie do niekoľkých sekúnd 4. novembra. Treba dodať, že v prípade Privatbanky sa okamžité odosielanie zavedie do činnosti až v roku 2025.

Začiatkom roka 2025 zavedú taktiež len prijímanie platieb, rovnako ako ČSOB, aj mBank, 365.banka či Poštová banka. V priebehu roka potom bankoví poskytovatelia doplnia aj okamžité odosielanie.

Jeho výhodou je prevod peňazí kedykoľvek 24 hodín denne, počas víkendov alebo sviatkov. Okamžité platby fungujú v ďalších 35 európskych krajinách a ponúkajú ich tiež zahraničné banky fungujúce v online priestore ako Revolut či N26.

Prijaté pravidlá Európskym parlamentom nariaďuje bankám spustenie okamžitých medzinárodných platieb, pričom ich prijímanie budú musieť zrealizovať najneskôr do 9. januára 2025. Odosielanie peňazí do niekoľkých sekúnd potom musia zaviesť do 9. októbra 2025. Ide o termíny, dokedy už funkcie musia byť zavedené, banky sa ich môžu rozhodnúť spustiť aj skôr.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie