fbpx

Floridu by budúci týždeň mohol zasiahnuť ďalší hurikán

Na satelitnej snímke vľavo hurikán Helene pri pobreží Floridy 26. septembra 2024, vpravo žena pred prázdnymi regálmi v obchode v Tallahassee pred príchodom hurikánu. Zdroj: TASR/AP

Obyvateľov amerického štátu Florida v nedeľu upozornili, že tropická búrka Milton by sa mohla rýchlo stať silným hurikánom a v polovici budúceho týždňa zasiahnuť oblasti pri Mexickom zálive, ktoré nedávno devastoval hurikán Helene, informovali o tom agentúry AP a TASR.

Milton sa aktuálne nachádza pri pobreží Mexika. Pohybuje sa pomaly, no očakáva sa rýchle zosilnenie, uviedlo Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami.

Hoci meteorologické modely zatiaľ ukazujú rôzne predpovede, najpravdepodobnejšia trasa naznačuje, že Milton by mohol prejsť nad pevninu v stredu severne od zálivu Tampa Bay a zostať hurikánom, kým sa nepresunie strednou časťou Floridy nad Atlantický oceán. Prevažne by tak obišiel ďalšie juhozápadné štáty USA, kde hurikán Helene spôsobil obrovské škody. Počet obetí na životoch v nedeľu stúpol na 230.

Floridský guvernér Ron DeSantis v nedeľu zdôraznil, že zrejme neexistuje scenár, v ktorom by Milton silno nezasiahol jeho štát. Obyvatelia majú podľa neho niekoľko dni na prípravu, mali by očakávať ďalšie výpadky elektriny, nachystať si potraviny a vodu na týždeň a byť pripravení na evakuácie. Tie by podľa štátnych úradov mohli byť najrozsiahlejšie na Floride od roku 2017.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie