fbpx

Po úmrtí hubára pri Hybiach zastrelili dvoch medveďov, Huliak chce zneškodniť ďalších 30

Po útoku medveďa pri obci Hybe, pri ktorej zomrel hubár, boli odstrelené dva medvede. Zdroj: Pexels; TASR

Podľa prednostu Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši, Jakuba Halušku, doteraz nebol odchytený medveď, ktorý zaútočil v sobotu (6.10.).

Poslanec Rudolf Huliak (SNS), predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, v reakcii na tento útok navrhuje odstránenie približne 30 medveďov, ktoré sa pravidelne pohybujú v blízkosti ľudských sídiel (synantropné jedince). Uviedol, že v noci zo soboty na nedeľu boli odstrelili dva medvede, jedného blízko miesta útoku, píše TASR.

„Po sobotnej tragédii navrhujem prísne opatrenia, aby sme zabránili ďalšej ľudskej tragédii v oblasti Hybe, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Kokavy,“ vyhlásil Huliak. Dodal, že v noci bola ulovená samica medveďa, a tiež jedinec, na ktorého bol vydaný protokol na ulovenie ako synantropného medveďa.

Krízový štáb sa má stretnúť 10. októbra, a na jeho rokovaní sa zúčastnia zástupcovia poľovných revírov, primátori a starostovia z okresu Liptovský Mikuláš. Huliak informoval, že Štátna ochrana prírody vytvorí ochranné zóny v extravilánoch, kde sa medvede nesmú pohybovať, a budú eliminované miestnymi poľovníkmi v spolupráci so štátnou ochranou.

Huliak tiež spomenul, že podobný krízový stav bol vyhlásený aj v okrese Brezno, a vyzval ďalšie obce a užívateľov poľovných revírov, aby konali v prípade problematických medveďov. Sobotný útok medveďa neprežil muž v obci Hybe, keď mu šelma pri útoku poranila tepnu na nohe. Incident vyšetruje Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie