fbpx

Dovolenka v jeseni? 9 dôvodov prečo ísť do Chorvátska aj po letnej sezóne

Na snímkach mesto Vodnjan v Chorvátsku. (Zdroj: explore-istria.com)

Opálenie bledne, slnko už toľko nehreje a vám sa už teraz cnie po Chorvátsku? Hlavu hore! Nikto predsa nehovorí, že musíte čakať až na ďalšie leto. Čo keby ste svoju cestovateľskú lásku spoznali z trochu inej stránky? O jedinečné zážitky v Chorvátsku nie je núdza po celý rok.

Oslávte s Chorvátmi vinobranie. V Dalmácii, na Istrii, v Kvarneri aj v ďalších vinárskych regiónoch organizujú vinári tradičné vinobranie, píše portál e15.cz. Dostane vás neopakovateľná atmosféra, hudba a tanec. Čaká vás tu degustácia skvelých vín a množstvo dobrôt od pršutu a syrov cez domáce pečivo až po rybie delikatesy a sladké dezerty. K najznámejším vinárskym slávnostiam patria Dni hrozna (Dani Grožđa) v meste Buje na Istrii.

V gastronómii sa často nazývajú kalamáre – morskí hlavonožci, ktorí sa hojne vyskytujú v stredomorských vodách. Lovia sa práve na jeseň. V Zadare, Šibeniku, na ostrove Krk aj na Istrii máte šancu zažiť niečo naozaj autentické. Využite ponuku plavby rybárskou loďou a pozorujte chorvátskych rybárov pri práci. Na súši na vás budú čakať špeciality z čerstvých úlovkov.

Popri hrozne sa v Chorvátsku bujaro oslavuje aj zber ďalších plodín. Navštívte napríklad Dni olivového oleja (Dani Maslinovog Ulja) vo Vodnjane neďaleko Puly a ochutnajte tu čerstvo vylisovaný olej na chrumkavej bagetke, olivovú pastu alebo marinované olivy. Zaujímavá je aj slávnosť Marunada v mestečku Lovran v regióne Kvarner venovaná gaštanom.

Patríte k tým, ktorí túžia stáť pri kormidle námornej jachty? V Chorvátsku tento sen ľahko uskutočníte. Aj úplní začiatočníci sa za týždeň naučia potrebné základy, aby mohli samostatne vyplávať. Kapitánsky kurz v Chorvátsku ponúka množstvo jachtárskych spoločností v Česku, stačí sa poobzerať na internete. S prenajatou jachtou objavíte romantické miesta bokom od preľudnených letovísk. Patria k nim napríklad nádherné Elafitské ostrovy ležiace západne od Dubrovníka.

Jesenné Chorvátsko je ideálnou destináciou pre aktívnu dovolenku. Pešo alebo na bicykli môžete putovať pozdĺž pobrežia aj po horských chodníkoch. Z Národného parku Paklenica, pohoria Velebit alebo zo zeme okolo Plitvických jazier si odnesiete spomienky na nedotknutú prírodu. Ani priaznivci adrenalínových športov neprídu skrátka. Na divokých riekach Cetina alebo Zrmanja vás čaká pravé vodácke dobrodružstvo. Ak zatúžite po vtáčej voľnosti, vzneste sa do vzduchu na paraglidingovom krídle napríklad v pohorí Biokovo, ktoré sa vypína nad Makarskou riviérou.

Aj prehliadky starobylých miest a historických pamiatok sú oveľa príjemnejšie pri nižších teplotách. Vydajte sa do starobylého Šibeniku, Dubrovníka, Splitu alebo Záhrebu, hlavného mesta Chorvátska. Okrem zachovaného historického jadra tu objavíte napríklad moderné Múzeum súčasného umenia alebo Chorvátske múzeum naivného umenia. Jedinečná je aj atmosféra chorvátskych koncertov a festivalov, či už ide o tanečnú hudbu alebo napríklad barokovú klasiku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie