fbpx

Krv o našom zdraví povie všetko. Na čo si dať pozor pri odberoch?

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK)

Tekutina, ktorá nám koluje v žilách, obsahuje obrovské množstvo informácií o všetkom, čo sa deje v našom tele, a je teda presným ukazovateľom toho, v akej sa nachádzame kondícii. Aj preto sú krvné testy neoddeliteľnou súčasťou pravidelných preventívnych prehliadok. Čo všetko sa dá z krvi zistiť a na čo si dať pri odberoch pozor?

Máte v poriadku cukor? A čo hladina cholesterolu? Ako pracuje vaša štítna žľaza a v akom stave máte pečeň? To všetko a množstvo ďalších vecí sa dá zistiť prostredníctvom krvných testov, ktoré navyše pomôžu odhaliť aj rôzne zdravotné problémy ešte predtým, než naplno prepuknú, píše portál idnes.cz.

Napríklad stanovenie hladiny krvného cukru je veľmi zásadné z hľadiska prevencie cukrovky. Mnohí „skrytí“ cukrovkári dlho vôbec netušia, že je s ich zdravím niečo v neporiadku, kým im testy nepreukážu odchýlku od normálu. Príznakom, ako je väčší smäd, malátnosť či únava, neprikladajú žiadnu veľkú váhu. Ostatne, kto dnes nie je unavený a vyčerpaný? Neliečená cukrovka však znamená záťaž pre celé telo a môže privodiť množstvo vážnych komplikácií vrátane poškodenia zraku, obličiek, srdca a ciev.

Vysokou hladinou cholesterolu riskujeme infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu a zvýšené hodnoty pečeňových testov zase poukazujú na možné poškodenie pečene.

Krvné testy odhalia aj množstvo hormónov, ktoré informujú o stave štítnej žľazy, reprodukčného systému a ďalších endokrinných orgánov. Napríklad u žien, ktoré majú problém s otehotnením, sa zisťuje hodnota AHM alebo antimülleriánskeho hormónu, čo je látka, ktorá vzniká vo vaječníkoch a riadi proces dozrievania vajíčok, pričom platí, že čím je žena staršia, tým nižšia má v krvi koncentráciu tohto hormónu.

Pre mužov nad päťdesiat rokov je zase dôležitá hladina PSA – prostatického špecifického antigénu. Tento údaj slúži na prevenciu nádorového ochorenia prostaty.

Určite vám už lekár niekedy robil takzvaný krvný obraz. Ten poskytuje prehľad o vašom celkovom zdravotnom stave a zároveň sa využíva na diagnostiku či sledovanie priebehu liečby niektorých ochorení, napríklad onkologických.

Tento druh rozboru meria rôzne hematologické parametre: počet a typ krvných buniek, ako sú červené krvinky, biele krvinky alebo krvné doštičky. Napríklad vysoký počet bielych krviniek varuje pred infekciou (ale v niektorých prípadoch aj leukémiou), znížené množstvo červených krviniek zase poukazuje na riziko anémie (chudokrvnosť).

Na základe krvného testu je možné tiež zistiť citlivosť na rôzne typy inhalačných alergénov (peľ, roztoče) alebo niektoré problematické potraviny spôsobujúce intoleranciu. Rozbor krvi odhalí aj množstvo rôznych vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre naše telesné aj duševné zdravie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie