fbpx

Inteligencia je pre Putina nebezpečenstvom. Vedci čelia v Rusku masívnej represii

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/AP/Pixabay)

Keď budete uvažovať o najnebezpečnejších zamestnaniach v Rusku, možno vám napadne baník alebo potápač na ropných plošinách v Barentsovom mori, skrátka rovnaké druhy práce, aké sú nebezpečné všade inde. Na vedcov by nikto ani nepomyslel.

Počas posledných šiestich rokov bolo v Rusku zatknutých najmenej desať vedcov, z ktorých mnohí vykonávali výskum v oblasti vysokorýchlostnej aerodynamiky alebo hypersoniky, píše spravodajský server The Wall Street Journal. Niektorí z nich boli zatknutí kvôli podozreniu, že odovzdávali vedecké dáta konkurentom Moskvy. Posledný z nich bol odsúdený na 15 rokov väzenia.

Niekoľko z nich bolo zadržaných po tom, čo sa so súhlasom ruského štátu podieľali na výskume s inými krajinami. Niektorí pracovali na projektoch súvisiacich s obranným sektorom. Iní sa podieľali na základných vedeckých štúdiách.

„V Rusku teraz vyčíňa špionománia, je to tak trochu mentalita obliehanej pevnosti,“ povedal Sergej Davidis, ktorý vedie program na podporu politických väzňov v ruskej ľudskoprávnej skupine Memorial, ktorá je držiteľkou Nobelovej ceny za mier. „Zo strany štátu panuje snaha o prehnanú bezpečnosť a prehnané obavy, aby nič neuniklo.“

Ruská vedecká komunita sa teraz obáva, že každý, kto pracoval na technológii, ktorá by mohla byť použitá v hypersonických zbraniach, môže byť zatknutý a držaný vo väzbe niekoľko rokov, než by mu hrozil súd za vlastizradu. Pre niektorých je teraz predstava pokračovať v súvisiacom výskume príliš riskantná, čo by mohlo zabrzdiť pokrok Moskvy práve vo chvíli, keď získala náskok pred Západom.

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 bolo zadržaných najmenej šesť vedcov, vrátane troch, ktorí pracovali v odbore aerodynamiky v Christianovičovom inštitúte teoretickej a aplikovanej mechaniky na Sibíri, ktorý je pobočkou Ruskej akadémie vied. To prispelo k obavám naprieč vedeckou komunitou, že v Putinovom Rusku môže byť to, čo viete, rovnako nebezpečné ako to, čo s tým robíte.

Podobnú situáciu nezažíva Rusko prvýkrát. Za sovietskej éry bolo v 30. rokoch 20. storočia počas hrôzovlády Josifa Stalina neprávom stíhaných niekoľko vedcov, vrátane Sergeja Koroljova, ktorý sa stal jedným z prvých priekopníkov kozmického programu Sovietskeho zväzu, a jeho kolegami, raketového inžiniera Valentina Gluška. Alexej Tupolev, medzinárodne uznávaný ako jeden z popredných svetových leteckých konštruktérov, bol tiež zatknutý na základe obvinení z protištátnej činnosti.

Presné podrobnosti ich údajných zločinov neboli zverejnené a prípady vlastizrady sa v Rusku súdia za zatvorenými dverami. V súdnych spisoch nie sú zverejňované žiadne informácie, pretože sa vraj týkajú štátneho tajomstva, hoci niektorí z vedcov akékoľvek pochybenia popreli.

V súčasnosti sa tak jedná o veľký zvrat, pretože v prvých rokoch Putinovho prezidentstva, ktoré začalo v roku 2000, sa ruskí vedci zúčastnili mnohých medzinárodných projektov. V rokoch 2008-2012, kedy bol Putin premiérom, podpísal dohodu s niekoľkými krajinami, vrátane USA, Austrálie, Nového Zélandu a európskych štátov, o účasti na globálnom projekte zameraného na štúdium základných vysokorýchlostných javov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie