fbpx

Policajti si prilepšia. Môžu požiadať o náborový príspevok v takejto sume

Ilustračná fotografia (Zdroj: FACEBOOK/Polícia SR - Trnavský kraj/Pixabay)

Novela zákona, ktorú už podpísal aj prezident sa dotkne príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačne služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže ale aj Železničnej polície. Policajti, ktorí nastúpia do služby v čase od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025 budú môcť požiadať o dočasný náborový príspevok až vo výške 5 000 eur.

S náborovým príspevkom však prichádzajú aj záväzky. Pokiaľ policajt príspevok obdrží, bude podľa novely povinný po dobu piatich rokov odo dňa jeho priznania zotrvať v služobnom pomere. V opačnom prípade bude musieť príspevok alebo jeho pomernú časť vrátiť, píše SITA.

Stabilizačný príspevok v rovnakej výške môžu žiadať aj policajti, ktorí do 30. júna 2025 strávia v policajnom zbore aspoň dvadsať rokov. V prípade obdržania príspevku je takýto policajt povinný ostať v zbore aspoň ďalšie tri roky. Oba spomenuté príspevky môžu za rovnakých podmienok obdržať aj ozbrojení príslušníci finančnej správy.

Na základe schválenej a podpísanej novely sa tiež príspevok na bývanie pre príslušníkov Policajného zboru zvýši z maximálnych 500 na 700 eur. Predmetný príspevok má byť po novom viazaný výlučne na miesto výkonu služby policajta, aby boli regionálne rozdiely po finančnej stránke jasne rozoznateľné. Rovnaký príspevok môže na základe novely poberať aj príslušník finančnej správy.

Novela takisto zavádza zmenu, na základe ktorej bude môcť byť osobný príplatok policajtovi vyplatený ihneď po jeho prijatí a zaradení do prípravnej štátnej služby, a nie až po uplynutí skúšobnej doby, ktorá môže byť určená až na 18 mesiacov. „Uvedeným opatrením v oblasti odmeňovania sa podporí motivácia vykonávať v služobnom pomere také pozície, ktorých obsadenie je problematické najmä z dôvodu vyššej konkurencieschop­nosti súkromného sektora,“ vysvetlilo ministerstvo vnútra.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie