fbpx

Kritika z prezidentského paláca. Pellegrini sa dotkol vlády, konsolidácie, odstupujúcej Dolinkovej, ale aj Kotlára

Ilustračná fotografia (Zdroj: FB/Kancelária prezidenta, Peter Pellegrini)

V nedeľnej relácii televízie TA3 prezident Peter Pellegrini vyslovil kritické slová o konaní vlády, konsolidácie, odstupujúcej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej ale aj kontroverzného Petra Kotlára a jeho výsledkov šetrenia pandémie Covidu na Slovensku.

Mnoho otázok aj pozornosti médií a spoločnosti si získali aj nedávne koaličné spory. Tie sú podľa Petra Pellegriniho vyústením konania premiéra Roberta Fica. 

„Ak došlo k rozkolu SNS a o slovo sa hlási štvrtá strana (Národná koalícia), je to problém predsedu vlády, aby dokázal udržať väčšinu v parlamente,“ tvrdí Pellegrini. „Posledné pnutie som vnímal tak, že ho pán premiér od seba odtláča. Dnes je to už problém premiéra, je to problém predsedu vlády, aby za novej konštelácie dokázal udržať väčšinu,“ dodal.

Tento týždeň ohlásila svoje odstúpenie ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, v súvislosti s tým Pellegrini uviedol, že pozorne sledoval prácu Dolinkovej za posledných 11 mesiacov. „Netvrdím, že niečo nemohlo byť lepšie, ale odpočet, ktorý priniesla, sa mi zdal značný. Myslím si, že urobila veľa dobrej práce,“ vravel s tým, že je mu ľúto, že opúšťa rezort aj preto, že necíti podporu vlády. „Myslel som si, že ak príde k výmene prvého člena vlády, bude to iná ministerka,“ povedal.

Podpisom zákona o konsolidácii Pellegrini od vlády očakáva, že naznačí možnosti kompenzácie pre tých, ktorých sa najviac dotkne. „Budem sa pýtať, či vláda myslí aj na tých, ktorí nemôžu platiť vysokú cenu plynu, na tých, ktorí sú odkázaní na pomoc od štátu.“ Konsolidácia podľa neho nedáva jasný signál, čo je prioritou vlády.

Peter Pellegrini kritizuje vládu, že sa nezaoberá padajúcimi mostami či školstvom, ale rieši napríklad Petra Kotlára. „Táto vláda sľubovala, že sa bude ľuďom lepšie žiť. Ale ak budem riešiť také správy od pána Kotlára, keď sa ako jediná krajina na svete vzďaľujeme od WHO, čo si nedovolil ani Kim Čong-un, tak to nebude dobrý smer,“ povedal prezident.

Kotlára sa v Sobotných dialógoch STVR zastal aj premiér Robert Fico. Premiér spochybnil očkovanie a povedal, že Kotlár má jeho politickú podporu.

Rozhovor s prezidentom nahrávala televízia vopred, Pellegrini sa dnes zúčastňuje celoštátnych osláv pri príležitosti 80. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie a bol aj pri otváraní Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie