fbpx

Umývačka vs. ručné umývanie: Ktorý spôsob vám ušetrí viac vody, času a peňazí?

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

V slovenských domácnostiach často prebieha debata o tom, či je výhodnejšie umývať riad ručne alebo zvoliť umývačku. Ak aj vy neviete, ktorá možnosť je pre vás vhodnejšia,  SITA prináša výhody a nevýhody oboch metód.

Výhody umývačky riadu

Umývačka riadu má viacero kľúčových výhod. Moderné modely sú navrhnuté tak, aby šetrili vodu aj elektrinu. Kým umývačka spotrebuje na jeden cyklus približne 6 až 15 litrov vody, pri ručnom umývaní môže ísť až o 40 litrov. Okrem toho, efektívne využíva energiu, predovšetkým na ohrev vody, čo sa pozitívne prejaví na nižších účtoch za vodu a elektrinu.

 

Hygiena a úspora času

Ďalšou výhodou umývačky je vyššia úroveň hygieny. Vysoké teploty, ktoré umývačka dosahuje počas cyklu, sú účinné pri likvidácii baktérií a vírusov, takže riad je dokonale čistý. Navyše, šetrí váš čas – stačí vložiť riad, pridať tabletu a zapnúť. Táto výhoda je obzvlášť prínosná v početnejších domácnostiach, kde sa riad rýchlo hromadí. Umývačka navyše chráni vaše ruky pred vysušovaním, čo býva pri ručnom umývaní častým problémom.

 

Nevýhody umývačky riadu

Umývačka však nie je bez nevýhod. Počiatočné náklady na jej kúpu môžu byť vyššie a návratnosť investície je viditeľná až po dlhšom čase. Okrem samotného prístroja je potrebné pravidelne dokupovať tablety, soľ a leštidlo. Umývačka tiež zaberá miesto, čo môže byť problémom v malých kuchyniach. Nie všetok riad je vhodný na umývanie v umývačke – napríklad drevené alebo citlivé plastové materiály môžu byť poškodené vysokými teplotami.

Výhody ručného umývania

Ručné umývanie prichádza do úvahy najmä v prípade, keď potrebujete umyť len pár kúskov riadu a nechcete čakať, kým sa umývačka naplní. Ručne môžete tiež umývať materiály, ktoré nie sú vhodné do umývačky, ako drevo či niektoré druhy plastov. Navyše, máte lepšiu kontrolu nad čistotou každého kusu, čo je dôležité pri silne znečistených hrncoch a panviciach. A pre tých, ktorí nechcú investovať do umývačky, je ručné umývanie lacnejšou alternatívou.

 

Nevýhody ručného umývania

Pri ručnom umývaní však miniete oveľa viac vody, najmä ak používate tečúcu vodu. Spotreba vody môže byť až dvojnásobná v porovnaní s umývačkou. Ručné umývanie je tiež fyzicky náročnejšie a časovo náročnejšie, čo môže byť nepraktické pri veľkom množstve riadu. Časté umývanie môže viesť k vysušeniu pokožky na rukách, najmä ak nepoužívate rukavice.

 

Vo všeobecnosti je umývačka riadu výhodnejšia z hľadiska úspory vody, energie a času. Ponúka vyššiu úroveň hygieny a uľahčuje každodenné povinnosti. Avšak pre tých, ktorí majú obmedzený priestor alebo potrebujú umyť len niekoľko kúskov riadu, môže byť ručné umývanie stále praktickejšou voľbou. Najefektívnejší spôsob používania umývačky je jej plné naloženie a spustenie až pri úplnom naplnení, čím minimalizujete spotrebu vody a energie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie