fbpx

Slovensko starne a migrantov odmieta: Prečo to môže byť katastrofa pre budúce dôchodky?

Zdroj: Pexels/SHVETS production, - landsmann -

Slovensko sa nachádza na prahu demografickej krízy. Starnutie obyvateľstva a zhoršujúci sa pomer pracujúcich k dôchodcom vytvárajú tlak na už tak nestabilný dôchodkový systém. Ak sa tento trend nezastaví, dôsledky pre budúcich dôchodcov môžu byť drastické. Dnes na jedného dôchodcu pripadá 3,2 pracujúcich, no o tridsať rokov sa očakáva, že tento pomer klesne na alarmujúcich 1,5. To predstavuje výrazné riziko pre udržateľnosť dôchodkového systému a zaručenie dôstojného dôchodku pre budúce generácie​. Píše o tom HNonline.sk. 

Ako píšu aj aktuality.sk, jedným z hlavných problémov, ktorým Slovensko čelí, je stav verejných financií. Slovenská vláda sa dlhodobo potýka s vysokými deficitmi a nepriaznivou dlhovou situáciou, ktorá obmedzuje možnosti investovať do sociálneho systému. To viedlo k nedávnemu rozhodnutiu znížiť príspevky do druhého dôchodkového piliera z 5,5 % na 4 %. Tento krok priniesol viac peňazí do prvého piliera, teda Sociálnej poisťovne, aby bolo možné vyplácať súčasné dôchodky. Avšak z dlhodobého hľadiska to môže spôsobiť, že budúce dôchodky budú nižšie a systém sa dostane pod ešte väčší tlak​.

Migrácia ako riešenie?

Jedným z možných spôsobov, ako riešiť demografickú krízu, je podpora migračných tokov. Migrácia by mohla priniesť potrebnú pracovnú silu, ktorá by prispievala do sociálneho systému a pomohla zmierniť záťaž na dôchodkový systém. Zároveň by mohla riešiť problém s nedostatkom pracovných síl v niektorých odvetviach, kde Slováci o prácu nemajú záujem​.

Migrácia však predstavuje výzvy a Slovensko zatiaľ nemá pozitívny postoj k jej rozvoju. Krajina sa dlhodobo stavia proti otvoreniu sa väčšiemu počtu migrantov, čo brzdí možnosť využiť migráciu ako nástroj na zlepšenie ekonomickej situácie a zmiernenie demografického poklesu. Branislav Bleha, demograf z Univerzity Komenského v Bratislave, ako host podcastu Ráno Nahlas, upozorňuje, že Slovensko sa bez migrantov nezaobíde. Podľa neho je pre budúcnosť krajiny kľúčové, aby Slovensko podporilo pozitívne migračné politiky, inak bude čeliť vážnym demografickým problémom​.

Dopady na budúcnosť dôchodkov

Ak Slovensko nezačne hľadať riešenia, ktoré by zabezpečili stabilitu dôchodkového systému, hrozí, že budúci dôchodcovia budú čeliť nižším dôchodkom a horším životným podmienkam. Druhý pilier, ktorý mal pôvodne zabezpečiť vyššie dôchodky pre tých, ktorí si šetrili mimo štátneho systému, je v súčasnosti menej výnosný kvôli zásahom zo strany vlády. To znamená, že mnohí sporitelia sa nebudú môcť spoliehať na výnosy z tohto piliera tak, ako si pôvodne predstavovali​.

Napriek tomu niektorí odborníci veria, že správnym manažmentom a zlepšením podmienok sporenia v druhom pilieri je možné stabilizovať situáciu. Avšak bez zásadných reforiem v oblasti verejných financií a demografickej politiky je budúcnosť dôchodkového systému neistá​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie