fbpx

Aké chyby robíte pri platení cez internet? TOTO môže ohroziť vaše peniaze!

Zdroj: Pexels/Leeloo The First, Unsplash/CardMapr.nl

V dnešnej dobe sú online platby neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. S rastúcim využívaním digitálnych platobných metód, ako sú mobilné aplikácie a platobné brány, sa však zároveň zvyšuje aj riziko kybernetických hrozieb. Podľa odborníka na kybernetickú bezpečnosť, Tomáša Vobrubu z Check Point Software Technologies Slovakia, bezpečnosť pri online platbách nezávisí ani tak na zariadení, ktoré používame, ale na operačnom systéme a platobných certifikátoch. Píše o tom Refresher.

Tomáš Vobruba zdôrazňuje, že či už platíme cez mobilný telefón, počítač alebo dokonca cez inteligentné hodinky, najdôležitejším faktorom je, ako bezpečne je náš operačný systém nastavený a či používame overené platobné metódy. Platformy ako Google Pay a Apple Pay sú považované za jedny z najbezpečnejších, pretože implementujú moderné technológie a šifrovanie na ochranu používateľov pred možnými útokmi.

Obe tieto platformy využívajú viacvrstvovú ochranu, ktorá zahŕňa biometrické overenie, šifrovanie údajov a tokenizáciu. Tokenizácia zabezpečuje, že pri platbách sa skutočné údaje o karte neodosielajú priamo obchodníkovi, ale nahrádzajú ich jedinečnými tokenmi, ktoré sú použité len na jednu konkrétnu transakciu. To minimalizuje riziko zneužitia údajov o karte.

Pozor na neznačkové zariadenia a pochybných predajcov

Napriek tomu, že platby cez renomované platformy sú bezpečné, Vobruba varuje pred používaním neznačkových zariadení alebo alternatívnych platobných metód, ktoré nemajú dostatočnú úroveň ochrany. „Rozhodne odporúčam opatrnosť pri nákupoch v online shope AliExpress a ďalších podobných obchodoch prevádzkovaných z Číny,“ povedal Vobruba. Tieto platformy často neponúkajú rovnakú úroveň zabezpečenia ako renomované e-commerce stránky, a preto môžu byť náchylnejšie na kybernetické útoky.

AliExpress je jedným z najväčších online obchodov na svete, no má aj svoju tienistú stránku. Keďže ide o trh, kde predávajú tisíce nezávislých predajcov, nie je vždy zaručené, že všetky platobné brány budú na rovnakej úrovni zabezpečenia ako napríklad Amazon alebo eBay. Často sa stáva, že pri platbách na týchto platformách používajú spotrebitelia menej známe alebo nezabezpečené platobné systémy, ktoré sú náchylnejšie na útoky hackerov.

Phishing a falošné stránky: Ako sa chrániť?

Ako píše touchit.sk, odborníci tiež varujú pred phishingovými útokmi, ktoré sa zameriavajú na online platby. Phishingové stránky často napodobňujú oficiálne webové stránky bánk alebo platobných brán a pokúšajú sa od vás získať citlivé informácie, ako sú prihlasovacie údaje alebo čísla kreditných kariet. Tieto stránky môžu vyzerať na prvý pohľad dôveryhodne, no existuje niekoľko znakov, podľa ktorých ich môžete rozoznať.

Jedným z najdôležitejších krokov je kontrola domény, na ktorej platíte. Phishingové stránky často používajú domény, ktoré sú veľmi podobné originálnym, no obsahujú malé zmeny, ako napríklad dodatočné písmeno alebo číslo. Ďalším indikátorom je neštandardné správanie webu, ako napríklad požiadavky na zadanie údajov, ktoré by bežne neboli potrebné pre dokončenie platby.

Pri nákupoch online je dôležité venovať pozornosť aj textu a vizuálnym prvkom stránky. Ak sú na stránke gramatické chyby, nesprávne preložený obsah alebo neštandardné požiadavky, je lepšie sa platbe vyhnúť.

Ako bezpečne platiť online? Odborné rady

Podľa portálu vo svete IT, ak chcete minimalizovať riziko pri online platbách, dodržiavajte niekoľko základných bezpečnostných pravidiel:

  1. Používajte overené platobné platformy – Google Pay a Apple Pay poskytujú vysokú úroveň zabezpečenia vďaka moderným technológiám.
  2. Nepoužívajte neznačkové zariadenia – Platby na lacných alebo menej známych zariadeniach môžu byť menej bezpečné, preto je lepšie sa im vyhýbať.
  3. Pozorne kontrolujte doménu – Skontrolujte, či platíte na oficiálnej stránke a vyhýbajte sa stránkam s podozrivými názvami domén.
  4. Všímajte si neštandardné požiadavky – Ak stránka žiada o údaje, ktoré bežne nie sú potrebné, je lepšie ju opustiť a nenakupovať na nej.
  5. Aktualizujte svoje zariadenie – Dôležitým krokom pri ochrane pred kybernetickými útokmi je pravidelné aktualizovanie softvéru a zabezpečovacích aplikácií.

Čo hrozí pri ignorovaní týchto rád?

Ak nezohľadníte vyššie uvedené rady, môžete sa stať obeťou rôznych kybernetických hrozieb. Medzi najčastejšie patrí krádež údajov o kreditných kartách, neoprávnené platby alebo dokonca úplné vyčerpanie vašich účtov. Akonáhle sa vaše citlivé informácie dostanú do nesprávnych rúk, môže byť veľmi ťažké situáciu napraviť a vrátiť stratené peniaze.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie