fbpx

Izraelská armáda oznámila zabitie dvoch veliteľov hnutia Hamas, nálety ďalej pokračujú

Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu 5. októbra 2024. Izraelská armáda v sobotu oznámila, že počas nočného útoku zasiahla bojovníkov Hizballáhu v mešite na juhu Libanonu. Pri útoku dronom v utečeneckom tábore neďaleko prístavného mesta Tripolis na severe Libanonu zomrel jeden z lídrov Hamasu Saíd Atalláh, jeho žena a dve malé dcéry. Foto: TASR/AP, X/@ferozwala

Pri izraelskom útoku v palestínskom tábore neďaleko libanonského mesta Tripolis zahynul v sobotu jeden z veliteľov ozbrojeného krídla hnutia Hamas spolu so svojou rodinou, oznámilo palestínske militantné hnutie.

Izraelská armáda a bezpečnostná služba Šin bet v sobotu v spoločnom vyjadrení oznámili zabitie dvoch vysoko postavených veliteľov teroristického hnutia Hamas pri útokoch na dvoch miestach v Libanone. Úmrtie svojich veliteľov potvrdil aj Hamas, uviedli svetové agentúry.

Ďalej pokračujú údery Izraelu na južnom predmestí libanonského hlavného mesta Bejrútu, skoro ráno tam bola počuť séria výbuchov, píše ČT24. Explóziám predchádzali výzvy izraelskej armády, aby sa obyvatelia z danej oblasti evakuovali. Libanonské teroristické hnutie Hizballáh medzitým oznámilo, že bojuje s izraelskými jednotkami na juhu Libanonu.

Pri útoku dronom v utečeneckom tábore neďaleko prístavného mesta Tripolis na severe Libanonu zomrel jeden z lídrov Hamasu Saíd Atalláh, jeho žena a dve malé dcéry. Podľa Izraela plánoval Atalláh teroristické útoky proti židovskému štátu a získaval v Libanone nových členov pre hnutie Hamas. Hnutie ho označilo za poľného veliteľa, píše server The Times od Israel.

Druhý útok blízko obce Saadnájil východne od Bejrútu zabil Muhammada Husajna Lauísa, ktorý podľa armády predstavoval výkonnú moc hnutia v Libanone, zaisťoval dodávky zbraní a riadil útoky na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael okupuje. Rovnako jeho smrť Hamas potvrdil.

Izraelčania v posledných dňoch intenzívne bombardujú aj ciele Hizballáhu naprieč Libanonom a pri hraniciach na juhu vedú pozemné útoky. Opakovane pri tom svojimi náletmi cielia na predtým husto osídlené južné predmestie Bejrútu.

Nálety tiež podľa Reuters komplikujú záchranárom pátranie po čelnom predstaviteľovi Hizballáhu – Hašimu Safi al-Dinovi. Safi al-Din, ktorý je považovaný za možného nástupcu zabitého lídra Hasana Nasralláha, sa údajne nachádzal v objekte, ktorý izraelské letectvo zasiahlo v piatok. Agentúra Reuters s odkazom na libanonské bezpečnostné zdroje uviedla, že Safi al-Din je od úderu na podzemný bunker v libanonskej metropole nedostupný.

„Z hľadiska správneho to (predmestie) nie je súčasť Bejrútu, ale je to prerastené s Bejrútom do jednej aglomerácie. Ide o niekoľko sto tisíc obyvateľov predmestia, ktorému sa hovorí Dahíja. Leží medzi Bejrútom a medzinárodným letiskom,“ poznamenal spravodajca ČT David Borek. Dodal, že predmestie je z veľkej časti šiitskej.

„Je to základňa hnutia Hizballáh. Miesto, kde má Hizballáh svoje centrálne úrady, vojenské inštitúcie a kde Izrael vidí vojenské ciele, ktorých zasiahnutie je užitočné, aby oslaboval silu Hizballáhu,“ dodal s tým, že väčšina útokov je mierená práve na južné predmestie.

Podotkol, že terajšie technológie umožňujú zasiahnuť ciele veľmi presne. „Samozrejme, nikdy to nie je dokonalé. Izrael si je vedomý toho, že jedna z taktík Hizballáhu, Hamasu a ďalších Islamistov na Blízkom východe je vyvolávať drobnú nekonečnú vojnu proti Izraelu a vo chvíli, keď Izrael odpovie, tak zakričí do sveta: ‚Pozrite sa, moslimovia, ľudia vo svete, tu sionisti vraždia Arabov.‘ Toto je cieľ. Aj preto Hamas vedome umiestňoval svoju infraštruktúru do blízkosti obytných budov,“ dodal Borek.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie