fbpx

Projekt Digitálni seniori naplno štartuje. Dôchodcovia ZÍSKAJÚ tablet s internetom veľmi jednoducho

Veronika Remišová a minister investícií Richard Raši. Foto: TASR/Martin Baumann, Freepik

Ďalšie tisíce seniorov budú kráčať s modernou dobou. Vďaka projektu Digitálni seniori, ktorý sa naplno rozbieha, sa môžu zúčastniť stretnutí, na ktorých sa naučia zručnostiam s tabletom a vyhľadávaniu informácií cez internet.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR naplno rozbehlo projekt Digitálni seniori. Cieľom je najneskôr do polovice roka 2026 vyškoliť vyše 105-tisíc dôchodcov či zdravotne znevýhodnených občanov nad 18 rokov. Informáciu priniesol rezort na svojej webovej stránke.

Za sumu 41 miliónov eur z Plánu obnovy budú zakúpené kvalitné tablety s balíkom dát. „S projektom prinášame silné zdravotné benefity, čo môžem potvrdiť ako lekár. Nové technológie prispievajú k spomaleniu starnutia, zlepšeniu kognitívnych funkcií, posilneniu pamäte aj k zlepšeniu psychiky,“ poznamenal minister investícií Richard Raši.

Na to, aby sa rezortu podarilo vyškoliť všetkých 105-tisíc seniorov, ktorí chce ministerstvo naučiť digitálnej zručnosti, bude vyžadovať značné ľudské aj technické kapacity. Aktuálne je zaregistrovaných približne 25-tisíc ľudí, avšak vyškolených len niečo cez 4 200 seniorov.

Občania, ktorých sa projekt týka, sa musia zúčastniť piatich stretnutí počas piatich týždňov. Keďže Raši nechcel, aby na sedenia museli seniori cestovať veľké diaľky, v súčasnosti sa uskutočnia vo všetkých krajských mestách a v najbližších mesiacoch aj v ďalších miestach, aby dostatočne pokrývali celé Slovensko.

„Vďaka spolupráci so ZMOS a Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa školenia rozšírili aj o mestá, ako napríklad Revúca, Medzilaborce, Sobrance, Sabinov či Svidník. Seniori môžu školenia absolvovať bezplatne a po ich skončení získajú výkonné tablety s dátovým balíkom 65 GB na 12 mesiacov,“ oznámil minister.

Po absolvovaní kurzu budú digitálne zruční na vyhľadávanie informácií, online komunikáciu či informačnú bezpečnosť na internete. Po uplynutí 1 roka budú môcť využívať dáta za zvýhodnených podmienok, pričom do tabletu si môžu stiahnuť všetky štátne aplikácie, ako je Slovensko alebo aplikácie poisťovní.

Seniori sa na sedenia môžu zaregistrovať cez webstránku digitalniseniori.gov.sk, na infolinke alebo osobne v regionálnych centrách. Záujemcovia, ktorí registráciu zrealizovali už skôr, ju nemusia opakovať, pretože sú evidovaní v systéme a budú čoskoro kontaktovaní pracovníkmi ministerstva.

„Súčasťou piatich sedení je aj podpora, aby seniori po skončení školenia neopustili digitálny svet, ale naopak, aby sa stali jeho aktívnou súčasťou. Účastníci dostanú zoznam aplikácií, služieb a iných tipov, ako tablet používať ďalej. Napríklad ako si vyhľadať recept, nájsť bohoslužbu či voľnočasové aktivity,“ doplnil generálny riaditeľ sekcie inovácií a strategického rozvoja MIRRI SR Juraj Hošták.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie