fbpx

Hlasovanie o konsolidácii mohlo byť spojené s vyjadrením dôvery vláde. Fico reagoval aj na Dolinkovej rezignáciu

Premiér Robert Fico, odstupujúca ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Foto: reprofoto, FB/Správy RTVS, TASR/Jakub Kotian

Prieťahy naprieč koalíciou spôsobila aj nervozita okolo chystaného konsolidačného balíčka či otvoreného prípadu okolo atentátu na premiéra. Robert Fico necháva otázku voľného kresla ministra zdravotníctva na pleciach Hlasu.

Po schválení konsolidačného balíčka 3. októbra sa ešte čaká na podpis prezidentom Petrom Pellegrinim. Opatrenia za 2,7 miliardy eur majú za úlohu napraviť zlý stav financií, ktorý podľa vyjadrení vládnych predstaviteľov zanechali po sebe predchádzajúce vlády.

Popri diskusiách o balíku opatrení na ozdravenie verejných financií sa však objavovalo množstvo konfliktov, najmä medzi stranami Hlas a SNS. Ani to ale neznemožnilo jednohlasne schváliť návrh konsolidácie celou vládnou 79-kou.

Premiér Robert Fico je za to rád, že hlasovanie preukázalo „jednotu vládnej koalície“ a že sa doň nevniesli konflikty. Hovoril o tom v relácii Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase.

Nejde pritom o nezvyčajnú situáciu, že sa koaliční partneri medzi sebou „hašteria“. Z histórie uviedol príklad, kedy musel zlúčiť hlasovanie o kľúčovom zákone s hlasovaním o vyslovení dôvery k vláde. Tentokrát by tak učinil, ak by sa objavovali „nezmyselné návrhy ku konsolidácii“.

Aktuálne napätie v trojlístku pripisuje práve nervozite z prípravy konsolidácie, ktorú by inak nikdy nemusel urobiť. „My sme to museli urobiť, pretože predchádzajúce tri vlády pána Matoviča, Ódora a Hegera nám odovzdali najhoršie verejné financie v Európskej únii,“ povedal pre STVR.

Ďalším dôvodom nervozity je podľa neho naďalej otvorený prípad ohľadom spáchaného atentátu na jeho osobu. „Ja nechcem dopredu nič hovoriť, pokiaľ ide o atentát, ale vyzerá to na strašné veci. Podľa toho, čo aj ja vnímam informácie, ktoré sa objavujú z prostredia, tak to nebol nejaký pojašenec, ktorý nemal čo robiť a zobral zbraň a iba tak šiel strieľať,“ skonštatoval Fico.

Dodáva, že šlo o aktivistu plne napojeného na opozičné strany. Zverejnenie správy o atentáte necháva v kompetencii Slovenskej informačnej služby.

Premiérovi sa tiež nepáči stále nevyriešený problém s neobsadeným kreslom predsedu parlamentu, čo taktiež pripisuje zvýšenej nervozite vo vládnej koalícii. Trvá však na tom, že nové meno padne až po úplnej zhode.

„Budem odporúčať poslaneckému klubu Smeru, aby sa nezúčastnil žiadnej voľby kandidáta na predsedu NR SR, pokiaľ na stole nebude podpísaná dohoda všetkých troch koaličných strán,“ pripomenul.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie