fbpx

Ako umelá inteligencia zmení vzdelávanie a digitalizáciu na Slovensku? Pellegrini a OECD plánujú veľké zmeny

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Peter Pellegrini prijal generálneho tajomníka OECD Mathiasa Cormanna, s ktorým rokoval v Banskej Bystrici o vzdelávaní, digitalizácii a umelej inteligencii. Zvláštny dôraz bol kladený na spoluprácu s Banskobystrickým krajom a prípravu štúdie, ktorá by mala pomôcť regiónu prispôsobiť sa demografickým zmenám a moderným technologickým výzvam. Píše o tom agentúra TASR.

Peter Pellegrini prijal 5. októbra 2024 generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), Mathiasa Cormanna, vo svojej kancelárii v Banskej Bystrici. Diskutovali o kľúčových otázkach, ktoré momentálne hýbu nielen Slovenskom, ale aj svetom – vzdelávanie, digitalizácia a rozvoj umelej inteligencie (AI). Tieto témy sú čoraz aktuálnejšie najmä v kontexte prípravy na demografické zmeny, ktoré krajiny ako Slovensko čakajú.

Obaja lídri sa venovali aj spolupráci medzi OECD a Banskobystrickým samosprávnym krajom. Ich cieľom je pripraviť štúdiu, ktorá by pomohla regiónu lepšie sa prispôsobiť demografickým a technologickým výzvam, ako aj zlepšiť kvalitu vzdelávacieho systému a jeho digitalizáciu​.

Význam umelej inteligencie pre Slovensko

Pellegrini sa už dlhodobo angažuje v otázkach umelej inteligencie a technologického rozvoja. Už v marci 2024, počas konferencie Itapa AI & Robotics, zdôraznil, že rozvoj umelej inteligencie prináša množstvo výziev, ktoré sa Slovensko musí naučiť zvládať. Dôležitým aspektom je podľa neho nájdenie vhodnej regulácie tejto technológie, ktorá umožní maximálne využiť jej potenciál, ale zároveň bude chrániť spoločnosť pred rizikami, ktoré AI môže priniesť.

Pellegrini poukázal na to, že technológie ako AI už dnes zohrávajú významnú úlohu v mnohých slovenských firmách, kde sa používajú na znižovanie nákladov a zvyšovanie efektivity. Spomenul aj to, že umelá inteligencia nachádza uplatnenie aj v slovenských úradoch a zdravotníctve, kde napríklad pomáha pri diagnostike chorôb a simulácii laboratórnych testov​.

Zdroj: Reprofoto Facebook/Peter Pellegrini

Regulačné výzvy a vzdelávanie

Jednou z najväčších výziev v oblasti umelej inteligencie je podľa Pellegriniho regulácia. Na národnej úrovni je potrebné stanoviť pravidlá, ktoré zaistia, že technológia bude využívaná zodpovedne, ale zároveň nebude brániť inováciám. Pellegrini verí, že je dôležité vyhnúť sa príliš detailnej regulácii, ktorá by mohla brzdiť rozvoj nových technológií. Zároveň je potrebné investovať do vzdelávania občanov, aby sa pripravili na veľké technologické zmeny​.

Slovensko by sa mohlo inšpirovať napríklad iniciatívou vlády v Singapure, ktorá pripravuje vzdelávanie pre všetkých občanov starších ako 40 rokov v oblasti umelej inteligencie a digitalizácie. Podľa Pellegriniho by podobné kroky mali byť zavedené aj u nás, aby sa zmeny v technológiách stali prínosom pre celú spoločnosť.

Spolupráca s OECD a budúcnosť

Spolupráca medzi Slovenskom a OECD, najmä v oblasti digitalizácie a umelej inteligencie, má podľa Pellegriniho obrovský potenciál. Príprava na demografické zmeny a nové technologické výzvy bude kľúčová pre zabezpečenie dlhodobej prosperity krajiny. V rámci tejto spolupráce plánujú experti z OECD a Banskobystrického samosprávneho kraja vytvoriť štúdiu, ktorá bude slúžiť ako návod na riešenie týchto problémov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie