fbpx

Doplňujúce voľby: Desiatky slovenských obcí volia nových primátorov a starostov

Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj, Facebook/Dobšinské noviny

Doplňujúce komunálne voľby prebiehajú 5. októbra 2024, v 37 obciach a jednom meste na Slovensku. Voliči si volia nových primátorov, starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Tieto voľby sú špecifické tým, že sa konajú v prípadoch, keď sa predchádzajúce voľby nekonali, alebo boli z nejakých dôvodov neplatné. Takisto sa doplňujúce voľby konajú vtedy, keď starosta alebo poslanec opustil funkciu a nemal náhradníka​.

Doplňujúce voľby sa uskutočňujú v obciach, kde sa buď predchádzajúce komunálne voľby vôbec nekonali, alebo museli byť vyhlásené za neplatné. Voľby môžu byť taktiež vyhlásené, ak sa starosta alebo poslanec vzdal mandátu a v danom obvode nebol žiadny náhradník, ktorý by ho mohol automaticky nahradiť​.

Cieľom týchto volieb je zabezpečiť riadne fungovanie miestnych samospráv.

Podľa netky.sk, jedným z miest, kde sa dnes konajú doplňujúce voľby, je mesto Dobšiná, kde si obyvatelia vyberajú nového primátora. Vo viacerých obciach vrátane Fijaš, Zemplín a mestskej časti Košíc – Kavečany si voliči volia nových starostov aj poslancov. Medzi ďalšie obce, kde sa hlasuje, patria Hviezdoslavov, Malá Mača, Brunovce, Dvorany nad Nitrou, Svrbice a mnoho ďalších​.

Priebeh a pravidlá volieb

Volebné miestnosti boli otvorené už od 7:00 a voliči majú možnosť hlasovať až do 22:00. Dôležitým pravidlom je, že voliť môžu len tí, ktorí majú trvalý pobyt v danej obci. Každý volič musí vo volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte, ak ide o cudzinca​.

Podľa informácií stránky ministerstva vnútra, na hlasovacom lístku pre voľby do obecného zastupiteľstva má volič možnosť zakrúžkovať toľko kandidátov, koľko poslancov má byť zvolených v danom volebnom obvode. Pri voľbe primátora alebo starostu si však môže zakrúžkovať len jedného kandidáta​.

Pre tých, ktorí sa zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti, existuje možnosť požiadať o prenosnú volebnú schránku. Tento krok umožňuje voličom hlasovať priamo z ich domova. Žiadosť o prenosnú schránku sa musí doručiť okrskovej volebnej komisii​.

Kde sa dnes volí?

V dnešných voľbách sa volia primátori a starostovia v rôznych obciach naprieč Slovenskom. Okrem spomínanej Dobšinej, kde prebiehajú voľby na primátora, a Fijaša či Zemplína, kde si obyvatelia vyberajú starostov aj poslancov, sa hlasuje aj v ďalších menších obciach. Medzi ne patrí napríklad Liptovská Kokava, Telgárt, Senné, Nechválova Polianka, Záhradné a mnoho iných​.

Na druhú stranu, voliči v obciach ako Dolné Orešany, Jasenová, Hubina, Lakšárska Nová Ves, Tupá či Piskorovce si dnes vyberajú len nových poslancov do obecného zastupiteľstva​.

Význam doplňujúcich volieb

Doplňujúce voľby majú veľký význam pre miestne samosprávy, keďže zabezpečujú ich riadne fungovanie. Obce a mestá potrebujú zvolených zástupcov, ktorí môžu vykonávať dôležité rozhodnutia a spravovať záležitosti miestnych komunít. Tieto voľby tak dávajú občanom možnosť zvoliť si svojich zástupcov, ktorí budú obhajovať ich záujmy a zlepšovať život v ich lokalitách.

Volebné miestnosti zostanú otvorené do 22:00, kedy sa začne spočítavanie hlasov a očakáva sa zverejnenie výsledkov​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie