fbpx

Bielorusko začalo prijímať dodávky ruských jadrových zbraní

EBE 30 Soèi - Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko poèas stretnutia v rezidencii Boèarov Ruèej v prímorskom letovisku na Kryme v rezorte Soèi 9. júna 2023. FOTO TASR/AP Russian President Vladimir Putin, right, and Belarusian President Alexander Lukashenko walk during their meeting at the Bocharov Ruchei residence in the resort city of Sochi, Russia, Friday, June 9, 2023. (Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Zdroj foto: TASR

Bielorusko začalo prijímať dodávky ruských taktických jadrových zbraní, z ktorých niektoré sú trikrát silnejšie ako jadrové bomby zhodené Spojenými štátmi v roku 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexandr Lukašensko, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry Reuters.

„Máme rakety a bomby, ktoré sme dostali od Ruska… Tie bomby sú trikrát silnejšie ako tie v Hirošime a Nagasaki,“ povedal Lukašensko pre ruskú štátnu televíziu Rossija-1. Rozhovor neskôr na svojej účte na sociálnej sieti Telegram zverejnila bieloruská agentúra BelTa.

Ruský prezident Vladimir Putin v marci oznámil, že plánuje v spojeneckom Bielorusku rozmiestniť jadrové zbrane krátkeho doletu. Poukázal pritom na to, že Spojené štáty majú takéto zbrane v niektorých európskych krajinách celé desaťročia. Rusko takéto zbrane rozmiestni mimo svojho územia prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu. Spojené štáty toto rozhodnutie kritizovali.

Lukašenko v osobitnom rozhovore v utorok povedal, že ruské jadrové zbrane budú na území jeho krajiny rozmiestnené o niekoľko dní. Uviedol tiež, že v prípade potreby má k dispozícii aj skladovacie zariadenia pre rakety dlhého doletu.

Putin pritom v piatok povedal, že Rusko rozmiestni jadrové zbrane v susedenom Bielorusku, keď tam budú pripravené skladovacie zariadenia. Už predtým uviedol, že Rusko si zachová kontrolu nad svojimi jadrovými zbraňami aj po ich prevoze do Bieloruska.

Lukašenko v utorok tiež povedal, že nebude váhať s použitím ruských jadrovým zbraní, ktoré majú slúžiť na odstrašenie potencionálneho agresora.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie