fbpx

Ohrozený druh pripomenie špeciálna 5-eurová minca. Takto bude vyzerať

Nová zberateľská minca (Zdroj: NBS)

V utorok, 8. októbra 2024 začne Národná banka Slovenska s predajom novej zberateľskej euromince, ktorá je venovaná jednému z najohrozenejších vtáčích druhov Slovenska – hlucháňovi hôrnemu. Minca s nominálnou hodnotou 5 eur je súčasťou série „Fauna a flóra na Slovensku“ a symbolizuje snahu o ochranu biodiverzity našej krajiny.

Mince navrhol známy slovenský medailér Tomáš Lamač, DiS., a vyrobila ich Mincovňa Kremnica, ktorá je uznávaná svojou tradíciou v oblasti razby mincí, informuje Národná banka Slovenska. Celkový náklad bol stanovený na 50 000 kusov, pričom budú dostupné len v bežnom vyhotovení. Národná banka umožní každému záujemcovi kúpiť maximálne 10 kusov tejto mince, a to priamo v pokladniciach v Bratislave, ako aj v expozitúrach v Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach počas pokladničných ho­dín.

Na lícnej strane mince sa nachádza kompozícia samca a samice hlucháňa na vresovisku, doplnená o polámané stromy a ihličnany. V pravej časti je umiestnený štátny znak Slovenskej republiky spolu s nominálnou hodnotou „5 EURO“ a názvom štátu „SLOVENSKO“ spolu s letopočtom „2024“. Rubová strana zobrazuje tokajúceho samca hlucháňa na konári, obklopeného slovenským a latinským názvom druhu. Autor návrhu doplnil svoju prácu iniciálkami „TL“ a štylizovanou vetvou so šiškou.

Hlucháň hôrny (Tetrao urogallus) patrí medzi najväčšie vtáčie druhy v strednej Európe, no v posledných desaťročiach čelí zmenšovaniu svojho biotopu. Tento vzácny druh obýva staré ihličnaté a zmiešané lesy vo vyšších nadmorských výškach, od 600 do 1550 metrov. Je známy svojím majestátnym zjavom. Hlucháň sa v prírode správa samotársky, pohlavia sa stretávajú len v období toku, kedy samec predvádza charakteristický rituál s roztiahnutým chvostom a zdvihnutou hlavou.

Tento chránený druh je ukazovateľom zdravia našich lesov a nová eurominca nie je len umeleckým dielom, ale aj pripomienkou dôležitosti ochrany prírodného bohatstva Slovenska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie