fbpx

PREKVAPENIE: Slovensko je medzi TOP krajinami na život mimo USA podľa amerického portálu. Zistite prečo

Americký web zostavil rebríček najlepších krajín pre život mimo USA. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, X/Slowakia world

Populárny americký portál vytvoril zoznam najlepších krajín na život mimo USA, pričom Slovensko sa dostalo na jeho priečku. Čo si o našej krajine myslí, vás určite prekvapí!

Dôvera v americký sen klesá, a čoraz viac Američanov hľadá lepší život v zahraničí. K tomu ich motivujú rôzne faktory, ako sú rastúce životné náklady, silná politická polarizácia a túžba objavovať nové kultúry.

Podľa finančného portálu Insidermonkey.com mnohých lákajú krajiny s nižšími daňami a životnými nákladmi, dostupnejšou zdravotnou starostlivosťou a politicky stabilnejším prostredím.

V tejto súvislosti bol zostavený rebríček TOP 20 krajín, ktoré sú najlepšie pre život mimo USA. Pri jeho tvorbe sa brali do úvahy faktory ako sadzba dane z príjmu, index ľudského rozvoja (HDI) a životné náklady.

HDI je ukazovateľ, ktorý porovnáva chudobu, gramotnosť, vzdelanie, priemernú dĺžku života, pôrodnosť a ďalšie faktory v rôznych krajinách a je spracovávaný Organizáciou Spojených národov. Prvé miesto patrí Islandu.

„Okrem prírodných divov sa Island môže pochváliť vysokou životnou úrovňou, vynikajúcou zdravotnou starostlivosťou a silným zmyslom pre komunitu. Či už vás očarili jeho geotermálne horúce pramene, polárna žiara alebo pulzujúca umelecká scéna, Island sľubuje pokojný, no zároveň dobrodružný životný štýl pre expatov, ktorí chcú prijať úzko spätú spoločnosť v skutočne veľkolepom prostredí,“ píše portál.

Slovensko je na sedemnástom mieste

V tomto prekvapivom rebríčku sa umiestnilo aj Slovensko a to na sedemnástom mieste.

Ešte zaujímavejšie je, aké argumenty portál uvádza na podporu zaradenia našej krajiny.

„Slovensko kombinuje finančné výhody s vysokou kvalitou života a nádhernou prírodou. S nižšou sadzbou dane z príjmu fyzických osôb v porovnaní s USA umožňuje maximálne využiť svoj príjem,“ píše Insidermonkey.com. Okrem toho Slovensko ponúka výbornú zdravotnú starostlivosť, kvalitné vzdelanie a dobrú životnú úroveň.

„Životné náklady sú tu výrazne nižšie. Od pôvabných ulíc Bratislavy po ohromujúce scenérie Vysokých Tatier, Slovensko ponúka bohaté kultúrne zážitky a pohostinnú komunitu,“ dodáva portál.

V tomto rebríčku sa za Slovenskom umiestnili Katar (18.), Bahrajn (19.) a Saudská Arábia (20.). Naopak, pred nami sa nachádzajú Estónsko (16.), Česká republika (15.), Chorvátsko (14.), Lotyšsko (13.), Litva (12.), Spojené Arabské emiráty (11.), Poľsko (10.), Švédsko (9.), Cyprus (8.), Malta (7.), Lichtenštajnsko (6.), Hongkong (5.) a Kanada (4.).

Bronzovú priečku obsadilo Švajčiarsko, druhé miesto patrí Singapuru a prvé miesto zaujíma Island.

Švajčiarsko patrí medzi NAJ krajiny

Rebríček najlepších krajín sveta zostavil aj portál U.S.News. Celkové hodnotenie najlepších krajín meria globálny výkon na základe rôznych metrík.

Najlepšou krajinou podľa na svete podľa portálu pre rok 2024 je Švajčiarsko. Je to jedna z najbohatších krajín sveta a po stáročia je známa svojou neutralitou. Švajčiarsko má nízku nezamestnanosť, kvalifikovanú pracovnú silu a jeden z najvyšších hrubých domácich produktov na obyvateľa na svete, uvádza CIA World Factbook. Silnú ekonomiku krajiny poháňajú nízke sadzby dane z príjmu právnických osôb , vysoko rozvinutý sektor služieb na čele s finančnými službami a špičkovým výrobným priemyslom.

Kultúrne príspevky krajiny sú neúmerné jej malej veľkosti. Švajčiarski občania získali viac Nobelových cien a zaregistrovali viac patentov na obyvateľa ako mnohé iné krajiny. A jeho neutralita počas období konfliktov pritiahla niektoré z najväčších svetových myslí, aby imigrovali, vrátane Jamesa Joycea, Georgea Byrona a Voltaira.

Švajčiarsko je tiež pozoruhodné svojím tajným bankovým sektorom, hoci pravidlá a legislatíva vykazovania viedli k väčšej transparentnosti.

Neutralitu Švajčiarska si jeho európski susedia dlho vážili. V dôsledku toho je Švajčiarsko, najmä Ženeva, obľúbeným sídlom medzinárodných organizácií, ako je Medzinárodný výbor Červeného kríža a Organizácia Spojených národov, hoci Švajčiarsko sa k nim pripojilo až v roku 2002 . Krajina nie je členom Európskej únie, má však členstvo v MMF, WTO a Svetovej banke.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie