fbpx

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku. O dva mesiace prepraví tritisíc lyžiarov za hodinu

V stredisku Bachledka budujú 6-sedačkovú lanovku, vznikne tam národné centrum. Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

V horskom stredisku Bachledka, situovanom pod Belianskymi Tatrami, bola oznámená nová investícia. O dva mesiace tu plánujú spustiť šesťsedačkovú lanovku v doline Franková. Na jej výstavbu prispel štátom zriadený Fond na podporu športu, pričom časť strediska bude využívaná pre nádejných lyžiarskych reprezentantov.

Správna rada Fondu na podporu športu schválila sumu 4,9 milióna eur pre lyžiarske národné tréningové centrum žiakov v Malej Frankovej. Informuje TA3. 

„Dotácia bola schválená na zriadenie výcvikového centra pre žiakov v tomto stredisku,“ uviedol Radoslav Jenčuš, poverený vedením Fondu na podporu športu.

Výstavba lanovky bude dokončená čoskoro

Na severozápadnom svahu strediska Bachledka sa dokončuje výstavba šesťsedačkovej lanovky.

O dva mesiace bude sprístupnená bežným lyžiarom, pričom bude slúžiť aj na obsluhu špecializovaných zjazdoviek určených na výcvik.

„Lanovka bude využívaná na výučbu a tréning talentovanej mládeže v oblasti zjazdového lyžovania,“ povedal Ján Krišanda (SNS), štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.

Tritisíc lyžiarov za hodinu

„Deti majú k dispozícii uzavretú zjazdovku na tréning, bez toho aby tam zasahovali komerční lyžiari,“ uviedol Martin Paško, generálny manažér strediska Bachledka Ski & Sun.

Fond na podporu športu pokryje 49 percent celkovej investície, zvyšok zabezpečí prevádzkovateľ strediska. Po dokončení bude nová lanovka, dlhá 1100 metrov, schopná prepraviť takmer 3000 lyžiarov za hodinu.

„Úžasné na tomto projekte je, že spája tri doliny, čo z neho robí slovenské ‚trois vallées‘ na lyžovanie,“ dodala Ivana Vala Magátová, generálna riaditeľka Slovakia Travel.

Generálna riaditeľka Slovakia Travel, Ivana Vala Magátová, upozornila na dlhú tradíciu lyžovania na Slovensku, avšak zároveň konštatovala, že pozornosť smerom k lyžiarskym strediskám klesá. Informuje TASR.

V krajine sa nachádza 80 lyžiarskych stredísk a v rebríčku horských prepravných zariadení sme stále na desiatom mieste v Európe.

„Lyžuje u nás 18 percent obyvateľov, čo je veľmi vysoké číslo. Je však potrebné zdôrazniť, že 80 percent návštevníkov stredísk tvoria Slováci. Našou úlohou je intenzívnejšie propagovať zimné strediská a lyžovanie, ale zároveň je nevyhnutné rozvíjať strediská tak, aby boli atraktívne aj počas letných mesiacov,“ dodala Vala Magátová.

V roku 2006 prevzala strediská Bachledova dolina a Jezersko spoločnosť Immobau. Odvtedy tam okrem iného vybudovali sedačkovú lanovku Jezersko, bobovú dráhu, otvorili tretiu lyžiarsku dolinu do Malej Frankovej, postavili Chodník korunami stromov a tiež novú kabínkovú lanovku v smere do Bachledovej doliny. Stredisko ročne navštívi viac ako pol milióna návštevníkov, 40 percent z nich tvoria Poliaci.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie