fbpx

Herné štúdio v srdci konfliktu: Ukrajinská firma vytvára počítačové hry aj počas vojny. Jednou rukou nabíjame zbrane a druhou pracujeme na hre, tvrdia

Vývojár počítačových hier GSC Game World z Kyjeva pripravuje hru Stalker 2: Heart of Chornobyl. Zdroj: X/Gamer Gone

Vývojár počítačových hier GSC Game World z Kyjeva pracuje na hre Stalker 2: Heart of Chornobyl, pričom zamestnanci firmy sa neprestajne vyrovnávajú s vojnou okolo nich.

Fanúšikovia tejto hry na ňu čakajú už od roku 2007, no vojna na Ukrajine vyvolávala obavy, že sa jej nikdy nedočkajú, informuje BBC.

„Možno polovica nášho štúdia momentálne čelí neustálej hrozbe smrti,“ uviedol technický producent hry Stalker 2: Heart of Chornobyl, Evgeniy Kulik. Prvý diel hry Stalker: Shadow of Chernobyl sa odohráva v alternatívnej časovej línii, kde došlo k druhej jadrovej katastrofe, čo viedlo k vzniku mnohých zmutovaných bytostí a iných nadprirodzených javov.

Hráči preberajú úlohu postavy, ktorá má preskúmať postapokalyptický svet a navigovať medzi rôznymi frakciami, ktoré bojujú o kontrolu nad opustenou pustatinou.

Vojna zasiahla do plánovaného vydania hry

Stalker 2, ktorý bol prvýkrát oznámený v roku 2010, mal pôvodne vyjsť v apríli 2022, no len dva mesiace predtým začali ruské jednotky a lietadlá prekračovať ukrajinské hranice.

Nový termín vydania pre Stalker 2 je teraz stanovený na november. Členovia firmy vo vyhláseniach v novom dokumente o pripravovanej hre hovorili o dopadoch ruskej invázie na vývoj projektu.

Vedúca producentka Mariia Grygorovyč uviedla, že pred kanceláriami spoločnosti v Kyjeve zabezpečila autobusy na prepravu zamestnancov a ich rodín na západnú hranicu Ukrajiny. Túto možnosť využilo približne 180 z viac ako 300 zamestnancov.

Niektorí zamestnanci sa pridali k armáde, zatiaľ čo iní pokračovali vo vývoji hry.

„Jednou rukou nabíjame zbrane a druhou pracujeme na hre,“ povedal jeden z pracovníkov. Tí, ktorí sa rozhodli evakuovať, založili druhé štúdio v Prahe, kde obnovili štúdiá na snímanie pohybu a zvuku.

„Chceme svetu pripomenúť, že Ukrajina opäť dokáže vytvárať skvelé hry,“ vyjadril sa Kulik. V dokumente štúdio vyjadrilo vďaku svojim kolegom a priateľom, ktorí pokračovali v práci za hranicami alebo sa pripojili k armáde, a uctilo si aj tých, ktorých počas vojny stratili.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie