fbpx

FOTO: Predpovede sa naplnili, Taliansko a Bosnu sužujú povodne, lejaky trápia aj Chorvátsko

Snímky ukazujúce rozsah povodní, ktoré zasiahli Bosnu a Hercegovinu. Zdroj: TASR/AP

Desivá predpoveď meteorológov sa naplnila. Extrémne dažde hlásia Taliansko, Bosna, Čierna Hora a tiež Chorvátsko. Zatiaľ najpostihnutejšou krajinou je Bosna a Hercegovina, kde si záplavy vyžiadali už 16 životov, píše agentúra Reuters.

V Bosne je najhoršia situácia v strednej a južnej časti krajiny, kde sú zaplavené mestá a dediny. Mesto Jablanica, ktoré sa nachádza v polovici cesty medzi metropolou Sarajevom a mestom Mostar, je úplne odrezané od okolitého sveta. Práve tam prišlo o život 16 osôb. Bleskové záplavy zničili cesty aj železničnú trať. „V tejto chvíli sme v oblasti Jablanice našli 16 tiel. Bohužiaľ existuje veľká šanca, že to nebude konečný počet obetí,“ povedal hovorca miestnej správy Darko Jukan.

V celej Bosne podľa webu Dnevni Avaz kvôli záplavám prišlo o život najmenej 20 ľudí. Jednu z najfrekventovanejších ciest spájajúcich Sarajevo cez Jablanicu s pobrežím Jadranu strhol spoločne so železničnou traťou obrovský zosuv pôdy. Podobne je na tom mesto Kiseljak, ktoré sa nachádza asi 20 kilometrov severne od Sarajeva. Mnohé miesta sú bez elektriny a mobilného signálu, píšu novinky.cz.

Podľa ministra obrany Zukana Heléza vyrazili na pomoc do zasiahnutých oblastí vojaci. „Poslali sme každého, koho sme (poslať) mohli. Našou prioritou je zachrániť ľudí, ktorí sú nažive av domoch, kde sú zosuvy pôdy,“ uviedol Helez.

Silné dažde a vietor sú hlásené aj v susednom Chorvátsku, kde bolo uzavretých niekoľko ciest a metropola Záhreb sa pripravuje na možnosť, že sa z brehov vyleje rieka Sáva. Prívalové dažde trápia aj Čiernu Horu.

V zovretí lejakov a búrok je aj Taliansko. Najhoršia situácia panuje v regióne Emilia Romagna, najmä v oblasti Ravenny, kde sa rozvodnila rieka Lamone. Voda podľa mestskej správy zaplavila aj pole. Výstrahy platia pre niektoré oblasti Apúlie a Benátska a pre dvanásť regiónov, a to tak na severe, ako aj na juhu, píše web Rainews.

Článok pokračuje fotogalériou

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie