fbpx

Slovenský protimonopolný úrad potvrdil Penamu pokutu 21 miliónov eur. Firma podá žalobu

Slovenský protimonopolný úrad (PMÚ) potvrdil pekárenskej skupine Penam z holdingu Agrofert pokutu. Zdroj: FB/Marta Ondiková, TASR/Jaroslav Novák

Slovenský protimonopolný úrad (PMÚ) potvrdil pekárenskej skupine Penam z holdingu Agrofert pokutu 21 miliónov eur za porušenie protimonopolných pravidiel. Uviedol to hovorca Agrofertu Pavel Heřmanský. Agrofert s rozhodnutím nesúhlasí, považuje ho za nezákonné a chce sa proti nemu brániť na súde.

Protimonopolný úrad v piatok zverejnil pozvánku na tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutoční budúci utorok a bude sa týkať druhostupňového rozhodnutia vo veci Agrofertu, ktorý patrí do trustového fondu bývalého premiéra Andreja Babiša. Informuje irozhlas.cz. Úrad zároveň uviedol, že rozhodnutie sa týka rekordne vysokej pokuty, ktorú dostal Agrofert za to, že neoznámil, že „získal kontrolu nad dvoma konkurenčnými pekárňami“.

Hermanský potvrdil, že Agrofert dostal rozhodnutie rozkladovej komisie, ktorá skorší výrok úradu potvrdila. „Rozhodnutie považujeme za chybné a nezákonné. Názory protimonopolného úradu vyjadrené v rozhodnutí odporujú vykonanému dokazovaniu a skutočnému stavu veci a sú výsledkom nesprávneho právneho posúdenia a prekročenia právomoci úradu.

Keďže rozhodnutie Protimonopolného úradu je nesprávne a poškodzuje našu spoločnosť, podáme voči nemu žalobu,“ povedal hovorca.

Protimonopolný úrad už vlani uviedol, že podnikateľ v pekárstve pochybil v tom, že neoznámil úradu, že získal kontrolu nad dvoma konkurenčnými pekárňami a že bez jeho súhlasu vykonával práva a povinnosti v súvislosti s touto akvizíciou. Podľa úradu tým podnikateľ porušil zákon o ochrane hospodárskej súťaže. Sankcie patria k najvyšším, akú PMÚ doteraz uložil.

Denník N vlani uviedol, že prípad súvisí s utajeným nákupom dvoch výrobcov pečiva v Bratislave a v Žiline, hoci úrad túto akvizíciu Penamu skôr zakázal. Denník napísal, že Babiš, ktorý Agrofert založil, obe pekárne v roku 2014 získal okľukou, keď ich kúpil prostredníctvom blízkych advokátov a protimonopolnému úradu to neohlásil.

Zástupcovia Agrofertu vlani uviedli, že pokuta súvisí s akvizíciou slovenskej pekárne Prvá bratislavská pekárenská v roku 2013 a neskoršou akvizíciou slovenskej pekárne PEZA v roku 2016.

Babiš, ktorý je predsedom opozičného hnutia ÁNO, kvôli zákonu o strete záujmov vložil v roku 2017 svoje akcie do trustových fondov. Podľa slovenského registra partnerov verejného sektora je Babiš vo vzťahu k Penamu jedným z konečných užívateľov výhod. Tak sa označujú osoby, ktoré danú firmu vlastnia alebo z jej činnosti majú hospodársky prospech.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie