fbpx

FOTO: OBROVSKÝ projekt na Dunaji: Bratislava pripravuje nový prístav, ktorý môže zatieniť aj Viedeň

Vizualizácia projektu Harbour Park vo Vlčom hrdle v tesnej blízkosti nákladného prístavu v Bratislave. Zdroj: Harbour Park

Centrum Bratislavy a prístav na Dunaji môžu čeliť výraznému rozvoju. Ministerstvo dopravy predstavilo ambiciózne plány, ktoré zahŕňajú rozšírenie centra mesta a výstavbu jedného z najväčších a najmodernejších prístavov na Dunaji.

V Bratislave sa plánuje vybudovanie moderného intermodálneho prístavu na Dunaji. Informuje zoznam.sk. Tento ambiciózny projekt, s odhadovanými investíciami v stovkách miliónov eur, už získal osvedčenie o strategickej investícii od štátu. Podľa materiálu schváleného vládou by výstavba mala začať v marci 2025, pričom ukončenie celého projektu je plánované na začiatok roka 2030.

Minister dopravy Jozef Ráž predstavil ambiciózne plány na rozvoj prístavu na Dunaji. Ak sa projekt podarí zrealizovať, Bratislava by mohla získať jeden z najväčších a najmodernejších prístavov na Dunaji. Výhodou podľa ministra je blízkosť letiska a priame napojenie na železnicu, čo by Bratislave zabezpečilo konkurenčnú výhodu v regióne, keďže Viedeň takýmto prístavom nedisponuje.

Financovanie modernizácie prístavu by malo byť podporené prostriedkami z Nástroja na prepájanie Európy – doprava (CEF). Podľa Ráža je však prvým krokom pre ďalší rozvoj prístavu majetkovo právne vysporiadanie jeho areálu.

Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža je za súčasný zanedbaný stav prístavu zodpovedné nešťastné rozdelenie pozemkov a infraštruktúry počas privatizácie. Keďže štát nevlastnil potrebnú infraštruktúru, nemohol do nej investovať. Tento problém by malo vyriešiť ukončenie súčasnej nájomnej zmluvy na pozemky v roku 2027, čo otvorí cestu k rýchlej modernizácii prístavu.

Nový projekt by zásadne zmenil podobu Bratislavy. Obyvatelia aj návštevníci by sa podľa ministra mohli tešiť na rozšírenie centra mesta o atraktívnu oblasť v súčasnom prístave, ktorý by sa presunul na nové miesto, čím by sa vytvoril priestor pre ďalší rozvoj samotného mestského centra.

Minister dopravy Jozef Ráž vysvetlil postup realizácie projektu: najprv sa vybuduje nový intermodálny prístav v lokalite Pálenisko, následne sa zmení územný plán v oblasti súčasného prístavu, čím sa nové centrum mesta rozšíri od Eurovei. V poslednej fáze je naplánovaná výstavba novej lodenice. Minister zároveň zdôraznil, že celý proces nebude financovaný zo štátneho rozpočtu.

Výstavbu intermodálneho prístavu by totiž mohli pokryť prostriedky z CEF-u, lodenica bude samofinancovateľná a náklady na zmenu územného plánu a predaj existujúcej prístavnej lokality zabezpečia potrebné financie. Ráž tiež uistil, že zmena územného plánu hlavného mesta bude prebiehať štandardným a transparentným spôsobom.

Rozvoj lodnej dopravy na Dunaji nepriťahuje len štát, ale aj súkromných investorov. Nedávno svoj projekt predstavila spoločnosť Win-Port Invest, ktorá plánuje výstavbu trimodálneho prístavu Harbour Park vo Vlčom hrdle v bratislavskom Ružinove. Tento prístav bude kombinovať lodnú, železničnú a cestnú dopravu. Vizualizáciu projektu nájdete v našej galérii. V blízkej budúcnosti plánuje spoločnosť Win-Port Invest vstúpiť do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) a zároveň podať žiadosť o záväzné stanovisko od hlavného mesta. Odhadovaná investícia do realizácie tohto projektu sa pohybuje okolo jednej miliardy eur.

Galéria:

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie