fbpx

Pešia zóna v Banskej Bystrici mení pravidlá. Od novembra budú prísnejšie

Ján Nosko. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Od 1. novembra budú na pešej zóne v Banskej Bystrici platiť nové, prísnejšie pravidlá, ktoré majú znížiť vjazdy a zastavenia áut, a zvýšiť ochranu chodcov. Používatelia elektrických kolobežiek budú musieť v najrušnejších oblastiach zosadnúť. Tieto zmeny jednomyseľne schválili mestskí poslanci.

Zo strany obyvateľov často odznievali názory, že tento priestor už nie je celkom pešia zóna a pešiak sa na nej veľakrát stráca. Informuje portál regiony.sk. Historické centrum mesta je výnimočné miesto, ktoré spája všetky vekové a záujmové skupiny. Naším cieľom je zachovať ho, preto sme nastavili v pešej zóne nový režim premávky a zásadným spôsobom sprísňujeme pravidlá, aby sa tam cítili bezpečne chodci, mamičky s deťmi a všetci jej užívatelia.

Prvým opatrením v Banskej Bystrici je sprísnenie pravidiel pre vjazd vozidiel do pešej zóny. Fyzické karty, ktoré umožňovali prenos medzi vozidlami, budú nahradené elektronickými oprávneniami viazanými na konkrétne evidenčné číslo vozidla (EČV). Tieto zmeny sú súčasťou snahy mesta o zvýšenie bezpečnosti chodcov a zníženie dopravy v týchto oblastiach.

Kamerový systém nainštalovaný na vjazdoch a výjazdoch pešej zóny automaticky monitoruje porušenia pravidiel, čo eliminuje potrebu fyzickej prítomnosti mestskej polície. Tento systém zvýši úroveň kontroly a pomôže odhaliť každý nelegálny vjazd mimo času zásobovania, uviedol prvý viceprimátor Jakub Gajdošík.

Mesto bude vydávať oprávnenia na vjazd do pešej zóny a parkovanie len tým osobám, ktoré majú nehnuteľnosť s parkovacím miestom. Tí, ktorí parkovacie miesto nemajú, môžu maximálne 30 minút zastaviť na vyloženie a naloženie vecí. Osoba s oprávnením môže vojsť do pešej zóny dvakrát denne. Pribudnú aj špeciálne parkovacie miesta pre kuriérov a zásobovanie, kde môžu parkovať maximálne 30 minút.

Mestská polícia povolí jednorazové vjazdy do pešej zóny na riešenie havarijných a mimoriadnych situácií po ohlásení evidenčného čísla vozidla na čísle 159. Okrem toho sa obmedzí jazda elektrických kolobežiek a samovyvažovacích vozidiel v najrušnejších častiach pešej zóny, ako sú Námestie SNP, Dolná a Národná ulica, kde budú musieť ich užívatelia zosadnúť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie