fbpx

Exminister obrany Jaroslav Naď prehral súd s Blahom, za vlastizradcu sa neospravedlní

Predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslav Naď (vľavo) prehral súd s poslancom za Smer-SD Ľubošom Blahom (vpravo). Zdroj: TASR

Mestský súd Bratislava IV v piatok zamietol civilnú žalobu predsedu mimoparlamentnej strany Demokrati, Jaroslava Naďa, ktorú podal proti europoslancovi Ľubošovi Blahovi zo strany Smer.

Naď sa domáhal, aby súd potvrdil neoprávnený zásah do jeho dobrej povesti a žiadal verejné ospravedlnenie, ako aj stiahnutie všetkých statusov, videí a ďalších záznamov, v ktorých ho Blaha obvinil z vlastizrady. Spor sa týka schvaľovania obrannej dohody s USA. Po rozhodnutí súdu Naď avizoval, že sa proti verdiktu odvolá, informuje agentúra SITA.

Naď uviedol, že ho rozhodnutie súdu neprekvapilo. Kritizoval sudcu za to, že Blahove vyjadrenia považoval za čisto politické a bez trestnoprávnej roviny. Naď pripomenul, že na neho bolo podaných viacero trestných oznámení za údajné spáchanie vlastizrady, na čo sa Blaha odvolával aj počas súdneho konania. Poukázal tiež na precedens, keď súd rozhodol, že Igor Matovič nesmie verejne tvrdiť, že Blaha „mydlil barana“, čo podľa Naďa znamená, že nikto by nemal byť bezdôvodne obviňovaný z vlastizrady, vrátane Blahu.

Naď už v júni zdôraznil, že obviniť ministra obrany z vlastizrady počas vojnového konfliktu v susednej krajine je neprípustné. Pripomenul, že strana Smer na neho podala trestné oznámenie za vlastizradu, ktoré však bolo odmietnuté ako neopodstatnené. Naď tiež spomenul, že Zmluvu o obrannej spolupráci s USA majú podpísané takmer všetky členské krajiny NATO, a kritizoval súčasného ministra obrany Roberta Kaliňáka za to, že túto zmluvu nevypovedal, ak bola pre stranu Smer problematická.

Naď okrem ospravedlnenia a stiahnutia obsahu z médií požadoval od Blahu aj odškodné vo výške 100-tisíc eur, ktoré plánoval využiť na pomoc ukrajinským utečencom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie