fbpx

Slovensko zrejme zahalí silná polárna žiara. Kedy ju uvidíme najlepšie?

Polárna žiara. Ilustračná foto: pixabay.com

Na Slnku došlo k najsilnejšej erupcii počas tohto cyklu. Práve táto erupcia by mohla na naše územie priniesť polárnu žiaru. Tú by sme mohli pozorovať od zajtra (5. 10.), avšak len v prípade priaznivého počasia.

Práve dnes došlo k javu, ktorý môže priniesť polárnu žiaru aj na naše územie. Počas dnešného dňa došlo k najsilnejšej erupcii v momentálnom cykle slnečnej aktivity. Ide o slnečnú erupciu klasifikovanú ako X9.05. Tá vyvrhla množstvo koronálnej hmoty smerom k Zemi, čo zvýšilo pravdepodobnosť geometrickej búrky.

Portál imeteo informuje, že slnečný cyklus trvá približne jedenásť rokov a momentálne smeruje k svojmu maximu. Dodáva tiež to, že sme na nočnej oblohe mohli pozorovať polárne žiary vytvorené zvýšenou slnečnou aktivitou. Teraz však došlo k najsilnejšej eurpcii, a preto by sme mohli pozorovať najsilnejšiu erupciu. K spomínanej erupcii malo dôjsť dnes okolo 14. hodiny stredoeurópskeho letného času. NASA predbežne klasifikovala erupciu o sile X9.0.

Kedy ju budeme môcť vidieť na Slovensku?

Koronálna hmota bola vyvrhnutá priamo na našu planétu, preto sa očakáva nad planétou aj výskyt polárnej žiary. Podľa predbežných informácií ju budeme môcť pozorovať v noci z piatka na sobotu. Všetko však bude záležať od miery oblačnosti nad našim územím a v tomto prípade predpovede nie sú pozitívne.

Podľa portálu imeteo.sk bude veľká oblačnosť nad naším územím aj v sobotu, a tak nebude polárna žiara dobre viditeľná.

V nedeľu by sme však mali mať najväčšiu šancu zazrieť toto kúzelne vesmírne divadlo na vlastné oči.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie