fbpx

Francúzskeho džihádistu Petra Cherifa odsúdili na doživotie za prepojenie s masakrom v Charlie Hebdo

Snímka z teroristického sprisahania a únosu organizovaného gangom. Na snímke vpravo odsúdený Peter Cherif. Zdroj: lunion.fr, leparisien.fr

Francúzskeho džihádistu Petra Cherifa, ktorý mal blízko k páchateľom masakru v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo z roku 2015, odsúdil vo štvrtok parížsky súd na doživotie. O tejto informácii informovala spravodajská televízia BFM, uvádza TASR.

Tento 42-ročný muž, zadržaný na konci roka 2018, bol súdom uznaný za vinného z teroristického sprisahania a únosu organizovaného gangom. Súd sa zaoberal aj jeho sedemročným pôsobením v štruktúrach teroristickej siete al-Káida v Jemene, ako aj jeho spojeniami s jedným z útočníkov na redakciu Charlie Hebdo, Chérifom Kouachim, a jeho účasťou na vzatí troch francúzskych humanitárnych pracovníkov ako rukojemníkov.

 

Predseda súdu vo svojom odôvodnení rozsudku uviedol, že rozhodnutie o treste bolo prijaté „s ohľadom na závažnosť činov“, za ktoré bol Cherif súdený. Sudca zároveň stanovil, že v rámci doživotného trestu bude platiť 22-ročná ochranná lehota, počas ktorej nebude možné zmeniť trest.

Na súde bol Cherif opísaný ako „integrálny džihádista“: vyrastal na severovýchode Paríža a poznal bratov Kouachiovcov. V roku 2003 konvertoval na islam a rýchlo sa radikalizoval. Nasledujúci rok sa prostredníctvom bunky Buttes-Chaumont, ktorá prepravovala ľudí do zón džihádu, dostal do Iraku.

 

V roku 2004 bol zadržaný americkými jednotkami v Iraku a v júli 2006 ho iracký súd odsúdil na 15 rokov väzenia. V marci 2007 sa mu podarilo ujsť z väzenia a odcestoval do Sýrie, kde ho znovu zatkli, následne bol vydaný a odpykal si 18 mesiacov vo väzení vo Francúzsku. Potom bol stíhaný na slobode, čo využil na útek do Jemenu.

Vo Francúzsku bol v roku 2012 v neprítomnosti odsúdený na päť rokov väzenia za členstvo v teroristickej organizácii. Zadržaný bol v roku 2018 v Džibutsku po tom, čo roky bojoval v radoch islamistickej organizácie al-Káida na Arabskom polostrove. Od roku 2015 je Cherif zaradený na čiernu listinu v USA pre svoje členstvo v tejto organizácii.

 

Francúzsky prokurátor počas súdneho pojednávania upozornil, že Cherif bol v roku 2011 jediným francúzskym členom al-Káidy na Arabskom polostrove, ktorá prijímala len „veľmi málo cudzincov“. V rámci tejto štruktúry zastával mnoho rôznych rolí, vrátane náboru džihádistov, propagandy a bol jedným zo strojcov útoku na redakciu Charlie Hebdo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie