fbpx

Revolúcia v liečbe RAKOVINY: Na Slovensku už 25 pacientov podstúpilo novú bunkovú terapiu

Liečbu bunkovou terapiou podstupujú pacienti, ktorým sa choroba v krátkom čase vrátila. Zdroj: Unsplash

Bunkovú terapiu absolvujú pacienti, ktorým sa choroba rýchlo vrátila alebo je rezistentná voči bežným liečebným metódam, ako je napríklad chemoterapia.

Inovatívna CAR T-bunková terapia predstavuje novú nádej pre onkologických pacientov, pre ktorých neexistuje iná liečba. Informuje portál tvnoviny.sk. Národný onkologický ústav ju ako prvý zaviedol na Slovensku a doteraz ju podstúpilo 25 pacientov trpiacich lymfómom a leukémiou.

Táto terapia je určená pre pacientov s nepriaznivou prognózou a preukazuje sa ako oveľa účinnejšia ako predchádzajúce liečebné metódy. Z desiatich ťažko chorých pacientov, ktorí nemali žiadnu nádej na vyliečenie, sa traja až štyria zbavia choroby natrvalo.

Tibor Lapúnik sa najprv domnieval, že má zlomenú ruku, no podrobné vyšetrenia odhalili vážnejší problém – lymfóm. Klasická liečba však nezabrala. Takmer tri týždne po zákroku, pri ktorom mu implantovali zariadenie v rámci bunkovej terapie, uviedol, že sa cíti oveľa lepšie. Všetko zatiaľ naznačuje, že liečba účinkuje.

Pred niekoľkými dňami podstúpila túto terapiu aj Anna Tomková. Ako sama hovorí, zatiaľ nezaznamenala výraznú zmenu, no testy ukázali, že výsledky sú pozitívne.

Pacient poskytne svoje vlastné T-bunky na výrobu lieku

Chimerický antigénový receptor (CAR) T-bunková terapia je typ imunitnej terapie, ktorá využíva prirodzené schopnosti imunitného systému pacienta na ničenie buniek lymfómu.

Tento prístup zahŕňa špeciálne upravené T-bunky, ktoré sa cielene zameriavajú na konkrétne druhy rakoviny, vrátane určitých podtypov B-bunkového lymfómu. Geneticky modifikované T-bunky posilňujú imunitný systém, aby napadol a zničil lymfómové bunky.

Pacient na výrobu lieku dodá svoje vlastné T-bunky, ktoré sa geneticky upravia, aby dokázali rozpoznať rakovinové bunky a privolali ďalšie imunitné bunky na spoluprácu pri zničení nádoru. Pred ich implantovaním do tela pacienta sa upravené bunky množia.

Terapia je určená pre pacientov, ktorým sa choroba rýchlo vrátila, alebo ktorí nereagovali na bežnú liečbu, ako je chemoterapia.

Terapia so sebou nesie aj vedľajšie účinky, medzi ktorými sú najzávažnejšie syndróm z uvoľnenia cytokínov (CRS) a neurologická toxicita (ICANS). Hoci lekári dokážu tieto nežiaduce účinky riadiť, stále predstavujú významné riziko spojené s touto liečbou.

Liek je drahý, hradia ho však poisťovne

Liečba je veľmi nákladná a existujú prísne indikačné kritériá, ktoré určujú, ktorým pacientom ju lekári odporúčajú. V súčasnosti sa týka niektorých typov lymfómu a leukémie. Cena lieku sa pohybuje takmer na úrovni 300-tisíc eur.

Európska lieková agentúra schválila uvádzanie dvoch liekov založených na princípe CAR-T na trh v lete 2018. Tieto lieky sú Kymriah (tisagenlecleucel) a Yescarta (axicabtagene ciloleucel).

Národný onkologický ústav začal v roku 2023 používať oba lieky na terapiu pacientov na vlastné náklady. Od roku 2024 už poisťovne tieto liečby preplácajú, pričom nedávno bol pridaný aj tretí liek, Tecartus (brexucabtagene autoleucel).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie