fbpx

Slovenský vojenský špeciál odlieta po krajanov do Libanonu: Evakuácia a humanitárna pomoc na ceste

Na snímke lietadlo vládnej letky Fokker 100 OM–BYC. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Slovenská republika vysiela vojenský špeciál na evakuáciu svojich občanov z Libanonu. Lietadlo odletí v piatok 4. októbra 2024 a okrem evakuácie Slovákov a ďalších občanov z partnerských štátov, ktorí požiadali o pomoc, prinesie do Libanonu aj dvojtonovú humanitárnu pomoc, vrátane potravín a zdravotníckeho materiálu, uviedlo Ministerstvo vnútra SR.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo obrany SR a Ministerstvo vnútra SR koordinujú krízový plán evakuácie a poskytujú potrebnú podporu.

 

Minister obrany uviedol: „Ozbrojené sily SR sú vždy pripravené pomôcť v prípade potreby, obzvlášť v takýchto bezpečnostne náročných situáciách. Našou úlohou bude dostať občanov Slovenskej republiky a občanov partnerských štátov do bezpečia.“ Ministerstvo obrany SR tiež informovalo, že evakuačné lietadlo prepraví do cyperskej Larnaky občanov viacerých krajín, vrátane Arménska, Francúzska, Maďarska, či Spojených štátov amerických.

Šéf diplomacie Juraj Blanár zdôraznil: „Vďaka dobre nastavenému systému je naše veľvyslanectvo neustále v kontakte s občanmi SR v Libanone, ktorí priebežne dostávali a dostávajú všetky potrebné informácie, aby sa mohli rozhodnúť, či majú záujem o evakuáciu.Aktuálne je zaregistrovaných 31 slovenských občanov vrátane zamestnancov nášho zastupiteľského úradu a ich rodinných príslušníkov. Tento počet sa však v čase mení.

 

Slovenská republika spolupracuje aj s ďalšími krajinami, aby pomohla ich občanom pri evakuácii z Libanonu. Doposiaľ o využitie slovenských evakuačných letov požiadalo viac než 40 občanov Arménska, Česka, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, USA a Srbska, ktorých slovenský vojenský špeciál prepraví do cyperskej Larnaky.

Medzinárodné operačné krízové centrum MZVEZ SR

Od 1. októbra 2024 funguje Medzinárodné operačné krízové centrum Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré je nepretržite k dispozícii slovenským občanom v núdzi. Pomoc je dostupná 24 hodín denne, sedem dní v týždni prostredníctvom telefónneho čísla +421 2 5978 5978.

Ministerstvo zároveň dôrazne odporúča všetkým občanom SR, ktorí cestujú do zahraničia, aby využili službu dobrovoľnej registrácie na oficiálnej stránke MZVEZ SR (registrácia) alebo cez mobilnú aplikáciu Svetobežka. Táto služba umožňuje včasnú informovanosť a poskytnutie pomoci v prípade núdze.

 

Občania SR v Libanone

Platí cestovné odporúčanie 4. stupňa – odporúčanie opustiť krajinu. Veľvyslanectvo SR v Bejrúte aktívne komunikuje s občanmi SR, ktorí prejavili záujem o evakuáciu. Občania, ktorí sa ešte neprihlásili, môžu kontaktovať veľvyslanectvo na emailovej adrese cons.beirut@mzv.sk alebo telefonicky na čísle +961 81313423.

Občania SR v Izraeli

Pre Izrael platí cestovné odporúčanie 3. stupňa – odporúčanie necestovať do určitých oblastí. Ministerstvo sleduje situáciu v krajine a je pripravené v prípade potreby zasiahnuť. Veľvyslanectvo SR v Tel Avive zatiaľ nezaznamenalo záujem o evakuáciu slovenských občanov. Letecká doprava pokračuje cez medzinárodné letisko Bena Guriona v Tel Avive. Občania SR môžu kontaktovať veľvyslanectvo na čísle +972 544556642.

 

Občania SR v Iráne

Pre Irán platí cestovné odporúčanie 4. stupňa – odporúčanie opustiť krajinu. Ministerstvo zahraničných vecí pozorne sleduje dianie v Iráne a je pripravené pomôcť slovenským občanom v prípade núdze. Občania v Iráne môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Teheráne na telefónnom čísle +98 9123848971.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie