fbpx

Po plyne hrozí domácnostiam aj zdraženie TEPLA. Vyššie dane vystrelia ceny nahor

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Zastropované ceny energií v roku 2024 definitívne končia a vláda zatiaľ nepredstavila pre budúci rok nové opatrenie, ktoré by pomohlo domácnostiam so stúpajúcimi nákladmi. Novozavedené či vyššie dane len prehĺbia chudobu a po plyne má zdražieť aj teplo a teplá voda.

Slovensko celoplošne pomáhalo obyvateľom kompenzovať vysoké ceny energií, ktoré by bez zásahu vtedajšej vlády rástli do astronomických súm. V období rokov 2022 a 2023 vyplatilo na pomoci takmer 2,7 miliardy eur.

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZTV) pripomína, že zrušením dotácií sa pre domácnosti končí éra zastropovaných cien a v roku 2025 budú čeliť nárastu nákladov na vykurovanie a teplú vodu. Ceny by rástli aj v prípade, že terajšia vláda neschváli zvýšenie dani z pridanej hodnoty (DPH), píše agentúra SITA.

Štvrtkové jednohlasné schválenie konsolidačného balíka však napokon zvyšuje sadzbu DPH z 20 na 23 percent, čo, samozrejme, bude pre domácnosti znamenať výrazné zdraženie nákladov.

V polovici septembra sme písali o plánovanom zdražení plynu o približne 30 percent. Ďalšou komoditou, pri ktorej zrejme stúpnu poplatky, sú teplo a teplá voda.

„Očakávame, že len z titulu zvýšenia DPH na 23 %, bude priemerná domácnosť ročne za teplo platiť o 30 až 35 eur viac,“ vysvetľuje predseda SZVT Stanislav Janiš.

Podľa SZVT by bola prijateľná zo strany vlády akákoľvek pomoc, ktorá by stlmila stúpanie cien energií. Dopĺňa však, že ak vláda schváli pokles DPH za elektrickú energiu, žiada taktiež zníženie a nie zvýšenie sadzby DPH aj na vykurovanie z centrálneho zásobovania teplom (CZT).

„Nevidíme žiadny relevantný dôvod prečo by domácnosti napojené na systém CZT mali byť diskriminované oproti domácnostiam používajúcim na výrobu tepla a teplej vody elektrickú energiu,“ zdôraznil Janiš.

Okrem zvýšenej sadzby DPH z 20 na 23 percent pribudli položky, na ktoré sa znížila sadzba z 10 na 5 percent, avšak vznikla novozavedená sadzba na vybrané položky vo výške 19 percent. Tá sa bude vzťahovať napríklad aj na elektrickú energiu. Pri dodávkach tepla sa nová daň zatiaľ neplánuje zaviesť.

Na základe údajov Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predstavovali ročné náklady pre domácnosti na vykurovanie 655 eur s DPH v roku 2022. O rok neskôr to už bolo 1 098 eur s DPH, avšak domácnosti vďaka zásahu vlády mali zastropované ceny v rokoch 2023 a 2024 podľa cien na úrovni z roku 2022.

V budúcom roku sa ale pravdepodobne neočakávajú žiadne dotácie, ktoré by zmiernili vysoké ceny za energie. CZT zásobujú približne 761-tisíc domácností, čo predstavuje zhruba 2,4 milióna obyvateľov. SZVT už dávnejšie navrhlo znížiť DPH na centrálne vykurovanie pre domácnosti.

„Tento krok by pomohol zmierniť nárast nákladov a zároveň by bol kompenzáciou pre týchto odberateľov zato, že len oni už dnes v cenách tepla platia „uhlíkovú daň“ a súčasne sa v najväčšej miere podieľajú na plnení ekologických cieľov EÚ a SR, a teda aj na ochrane životného prostredia,“ uzavrel Janiš.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie