fbpx

Poslanci schválili balík konsolidačných opatrení. Odsúhlasili aj novú transakčnú daň (aktualizované)

Na snímke predsedovia koaličných strán Robert Fico (SMER-SD, uprostred), Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD, vľavo) a Andrej Danko (SNS, vpravo) vystupujú na spoločnej tlačovej konferencii po tom, čo poslanci Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku v Bratislave vo štvrtok 3. októbra 2024. Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Poslanci vo štvrtok (3.10.)  schválili balík konsolidačných opatrení za 2,7 miliardy eur. Jeho účinnosť bude platná od budúceho roka.

Opatrenia sa týkajú napríklad zvýšenia základnej sadzby DPH na 23 %, vyššej dane z príjmu právnických osôb a vyššieho mýta. Zmeny sa dotknú aj nároku na daňový bonus na dieťa a tzv. rodičovského dôchodku a ďalších vecí.

Zo 136 prítomných hlasovalo za právnu normu všetkých 79 koaličných poslancov. Proti nej bolo 57 prítomných opozičných zákonodarcov.

Opozičné strany Progresívne Slovensko, SaS, Slovensko a KDH ešte pred samotných hlasovaním deklarovali, že schválenie konsolidačných opatrení nepodporia.

Odklepli aj zákon o dani z finančných transakcií

Poslanci definitívne schválili aj zákon o dani z finančných transakcií. Sadzba dane z finančných transakcií bude stanovená na 0,4 % zo sumy transakcie, s maximálnym limitom 40 eur. Pri výberoch v hotovosti bude daň dvojnásobná, na úrovni 0,8 %. Očakáva sa, že táto daň prinesie do štátneho rozpočtu približne 700 miliónov eur ročne. V budúcom roku bude výnos nižší, pretože daň začne platiť až od apríla, píše TASR.

„Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb – podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov,“ píše sa v predkladacej správe.

Finančnou transakciou je podľa zákona platobná služba poskytovaná poskytovateľom platobných služieb, na základe príkazu alebo súhlasu daňovníka. Transakčným účtom sa rozumie platobný účet daňovníka, ktorý je právnickou osobou alebo organizačnou zložkou zahraničnej osoby, ako aj platobný účet fyzickej osoby, na ktorom takýto daňovník vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním. Po novom bude takýto účet pre podnikateľa povinný.

Predmetom dane, naopak, nebude finančná transakcia, ktorá súvisí s platením daní, odvodov a príspevkov do štátneho rozpočtu, odvodov do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie. Predmetom dane nie je napríklad ani platba vykonaná v rámci poštového platobného styku poskytovaného Slovenskou poštou či platba vykonaná medzi účtami daňovníka vedenými u toho istého poskytovateľa.

Poslanci taktiež schválili pozmeňovací návrh zo spoločnej správy výborov, ktorým sa vypúšťa povinné prijímanie platieb kartou v obchodoch.

Naopak, pri záverečnom hlasovaní neschválili viaceré opozičné pozmeňujúce návrhy. Marián Viskupič (SaS) napríklad navrhol odloženie účinnosti zákona o jeden rok, teda až na rok 2026. Milan Majerský (KDH) zase chcel z predmetu dane vyňať platobné operácie právnických osôb, ktoré nie sú založené za účelom zisku a ich činnosť má verejnoprospešný charakter. Peter Stachura (KDH) navrhol doplnenie výnimky aj o zdravotné poisťovne.

Pôvodný článok: Poslanci pokračujú vo štvrtkovom rokovaní 19. schôdze diskusiou o konsolidačnom balíku v druhom čítaní. Začali ju ešte v utorok (1. 10.) ráno, dnes je naplánované aj záverečné hlasovanie.

O prijatí konsolidačného balíčku za 2,7 miliardy eur majú poslanci rozhodnúť hlasovaním, ktoré je naplánované na 11:00 h. Lídri koaličných strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS v stredu (2.10) na koaličnej rade garantovali vládnu väčšinu a to, že ich koalícia je schopná prijímať zásadné rozhodnutia vo vláde aj v Národnej rade SR, píše TASR.

Konsolidačné opatrenia za 2,7 miliardy eur

Ako sme Vás už informovali, konsolidačný balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie