fbpx

Cestujte po Európe ZADARMO: Nezmeškajte túto jedinečnú ponuku

Európska komisia (EK) oznámila, že od budúcej jari budú tisíce mladých Európanov vo veku 18 rokov mať možnosť bezplatne objavovať Európu. Zdroj: Unsplash

Európska komisia (EK) oznámila, že od budúcej jari budú tisíce mladých Európanov vo veku 18 rokov mať možnosť bezplatne objavovať Európu. V stredu EK spustila posledné kolo iniciatívy DiscoverEU.

Komisia uviedla, že je k dispozícii celkovo 35 500 cestovných poukazov. Mladí ľudia narodení medzi 1. januárom a 31. decembrom 2006 sa musia najprv zúčastniť kvízu pozostávajúceho z piatich otázok o Európskej únii, spolu s dodatočnou otázkou na Európskom portáli pre mládež (https://youth.europa.eu/home_en). Informuje European Youth Portal.

Uchádzači budú zoradení do rebríčka na základe svojich odpovedí, pričom cestovné poukazy budú rozdelené podľa tohto poradia. Výzva je určená pre mladých ľudí z EÚ a krajín zapojených do programu Erasmus+, vrátane Islandu, Lichtenštajnska, Severného Makedónie, Nórska, Srbska a Turecka. Prihlášky sú otvorené do 16. októbra do 12.00 h SEČ.

Úspešní uchádzači budú mať možnosť cestovať po celej Európe maximálne 30 dní v období od 1. marca 2025 do 31. mája 2026. Môžu si naplánovať vlastné trasy, ale majú tiež možnosť inšpirovať sa existujúcimi itinerármi alebo kultúrnou trasou DiscoverEU, ktorá bola súčasťou iniciatívy Európskeho roka mládeže 2022 a spája rôzne kultúrne destinácie zamerané na architektúru, hudbu, výtvarné umenie, divadlo, módu a dizajn.

Úspešní uchádzači budú mať možnosť navštíviť aj Európske hlavné mestá kultúry, miesta zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO, lokality so značkou Európske dedičstvo alebo mestá ocenené Access City Award, ktoré sa usilujú o zlepšenie prístupnosti pre osoby so zdravotným postihnutím.

Okrem bezplatného cestovného lístka získajú účastníci aj zľavovú kartu, ktorá ponúka viac ako 40 000 zliav na verejnú dopravu, kultúrne akcie, ubytovanie, stravovanie, športové aktivity a ďalšie služby.

V súlade so zameraním programu Erasmus+ na sociálne začlenenie majú účastníci so zdravotným postihnutím alebo zdravotnými problémami k dispozícii špeciálnu podporu.

Akcia DiscoverEU, ktorá sa zameriava na inklúziu, umožňuje organizáciám pracujúcim s mladými ľuďmi s obmedzenými príležitosťami žiadať o granty, pričom poskytuje dodatočnú podporu, ako sú extra finančné prostriedky a možnosť cestovať so sprievodnými osobami.

Iniciatíva DiscoverEU sa zameriava predovšetkým na podporu udržateľného cestovania železničnou dopravou, avšak pre mladých ľudí z najvzdialenejších regiónov, zámorských krajín a území, ako aj odľahlých oblastí a ostrovov, sú k dispozícii špeciálne možnosti.

Komisia spustila iniciatívu DiscoverEU v júni 2018 ako reakciu na prípravnú akciu Európskeho parlamentu. V súčasnosti je táto iniciatíva súčasťou programu Erasmus+ na obdobie rokov 2021–2027.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie