fbpx

Vláda schválila viacero zmien pre PACIENTOV: Predpisy majú platiť dlhšie, lekárom pribudnú kompetencie

Vláda schválila viacero zmien. Zdroj: FB/Zuzana Dolinková

Vláda schválila niekoľko nových opatrení, ktoré by mali pacientom zjednodušiť liečbu. Po prepustení z nemocnice budú mať pacienti viac času na získanie predpísaných liekov, pretože platnosť receptu sa predĺži. Ďalšou novinkou je, že práceneschopnosť bude môcť vystaviť aj pohotovostný lekár. Asociácia na ochranu práv pacientov tieto úpravy oceňuje.

Pacienti by mohli navštíviť urológiu alebo gastroenterológiu aj bez potreby výmenného lístka. Informuje rtvs.sk. Zároveň by sa pre všeobecných lekárov mohla predĺžiť lehota predpisovania liekov, ktoré určil špecialista.

„Všeobecní lekári budú môcť predpisovať lieky, ktoré predpísal špecialista, na obdobie dvanásť mesiacov. Predtým to bolo na tri až šesť mesiacov, ale vzhľadom na potreby sme to opäť predĺžili na rok,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

V minulosti platil predpis liekov po prepustení z nemocnice tri dni, no po novom by to malo byť až 28 dní.

Asociácia na ochranu práv pacientov túto zmenu víta, pretože najviac pomôže ľuďom z odľahlejších oblastí.

„Keď vás prepustia s určitým zdravotným problémom a nemáte nikoho, kto by vám lieky vyzdvihol, rekonvalescencia môže trvať dlhšie. Tých 28 dní je preto skvelé riešenie,“ vysvetlila viceprezidentka Asociácie na ochranu pacientov SR Elena Marušáková.

PN aj na pohotovosti

Možnosť vystavenia PN (práceneschopnosti) na pohotovosti by mala byť pre pacientov jednoduchšia. Tí, ktorí prišli na pohotovosť v piatok, sa často sťažovali na komplikácie pri vybavovaní PN, no po nových zmenách by to malo byť menej problematické.

„Kým sa pacienti dostali k svojmu lekárovi, prešli tie tri dni, počas ktorých mohol spätne vystaviť PN, čo znamenalo, že niektoré dni zostali nepokryté,“ vysvetľuje Marušáková.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková upresnila, že ak pacient potrebuje ošetrenie na pohotovosti, či už v rámci všeobecnej ambulancie alebo zubnej pohotovosti, lekár môže na základe zdravotného stavu vystaviť PN priamo tam.

Asociácia na ochranu práv pacientov označuje za najzásadnejšiu zmenu zavedenie ošetrovateľskej starostlivosti poskytovanej doma, čo bude pomáhať napríklad matkám detí so špeciálnymi zdravotnými potrebami či psychiatrickým pacientom.

„Tento trend vidíme nielen vo svete, ale aj u nás. Mnoho našich pacientov preferuje domáce prostredie, ak sú na to vytvorené vhodné podmienky. Táto zmena bude skutočne revolučná, ale zostáva otázka, ako bude vyzerať jej aplikácia v praxi,“ uviedla Marušáková.

Ak poslanci parlamentu tieto zmeny schvália, mali by nadobudnúť platnosť od januára budúceho roka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie