fbpx

Ministerka Šimkovičová pripravuje bez diskusie zrušenie Slovenskej národnej galérie i múzea, tvrdí Kultúrny štrajk

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo kultúry (MK) SR plánuje zrušiť erbové inštitúcie, ako sú Slovenská národná galéria (SNG) a Slovenské národné múzeum (SNM), bez odbornej diskusie a potichu. 

Na tento krok upozorňuje výbor Kultúrneho štrajku, ktorý sa odvoláva na vyjadrenia bývalého šéfa analytickej jednotky zrušeného Inštitútu kultúrnej politiky Marcela Časa. Podľa neho by tak mohla zaniknúť časť kultúrneho dedičstva. Informujú tvnoviny.sk.

Ide o najväčšiu reorganizáciu zbierkotvorných inštitúcií od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

„Neexistuje stanovený cieľ pre tento radikálny zásah. Všetko sa deje potichu a bez akejkoľvek diskusie s dotknutými inštitúciami a odbornou verejnosťou,“ uvádza Čas.

Reorganizácia sa má dotknúť ôsmich organizácií, ktoré spadajú pod Ministerstvo kultúry SR, vrátane Slovenského národného múzea, Slovenskej národnej galérie, Slovenského technického múzea, Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, Slovenskej národnej knižnice, Pamiatkového úradu SR, Bibiany a Danubiany.

Taktiež sa bude týkať 11 registrovaných múzeí a galérií zriaďovaných rôznymi mestami a krajmi, deviatich múzejných zariadení a 24 pamätných domov a múzeí, ktoré patria obciam.

Výsledkom reorganizácie by malo byť vytvorenie štyroch nových subjektov, ktoré budú patriť pod Správu národného kultúrneho dedičstva: Štátne múzeá SR, Štátne umelecké zbierky SR, Štátne hrady a zámky (kasteláni) a Štátna správa národných kultúrnych pamiatok (pre nehnuteľné národné kultúrne pamiatky v správe štátu).

Reorganizácia by mala ovplyvniť takmer 300 nehnuteľností, 2000 zamestnancov a spravované zbierkotvorné bohatstvo v hodnote minimálne pol miliardy eur.

Zoštátnenie inštitúcií

Návrh počíta so zoštátnením vybraných zbierkotvorných inštitúcií, ako sú mestom zriadená Galéria Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach, Múzeum Andreja Sládkoviča v Krupine a Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré zriaďuje Prešovský samosprávny kraj.

Analýza realizovateľnosti návrhu, ktorú na podnet ministerstva pripravila medzičasom zrušená Inštitút kultúrnej politiky, poukazuje na viacero problémov spojených s reorganizáciou.

Medzi nimi je aj absencia jasného dôvodu pre reorganizáciu existujúcej múzejnej a galerijnej siete, riziko straty alebo odcudzenia zbierkových predmetov, otázky financovania reorganizácie a reputačné riziko, ako aj hrozba straty zamestnania.

„Reorganizácia, ako ju navrhuje ministerstvo kultúry, by mohla viesť k strate zamestnania, majetku a zbierkových predmetov, najmä ak by bola vykonaná ‚zbrkle‘ a bez predchádzajúcej komunikácie,“ dodáva Čas, pričom zdôrazňuje, že by to mohlo viesť k bezdôvodnému zrušeniu významných kultúrnych inštitúcií, ako sú SNM založené v 1893, SNG založená v 1948 a Pamiatkový úrad SR založený v 1951.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie