fbpx

NAJNEŠŤASTNEJŠIE krajiny pre mladých v Európe: Slovensko prekvapilo

Blahobyt detí v Európe klesá. Zdroj: Pexels

Nedávna správa charitatívnej organizácie Children’s Society priniesla znepokojivé zistenia týkajúce sa blahobytu detí v Spojenom kráľovstve.

Podľa štúdie porovnávajúcej úroveň životnej spokojnosti medzi mladými ľuďmi v Európe sa Spojené kráľovstvo ocitlo na poslednom mieste, pričom až 25,2 % mladých ľudí vyjadrilo nespokojnosť so svojim životom. Informuje startitup.sk.

Európa je považovaná za jeden z najprosperujúcejších regiónov na svete, no správa naznačuje, že mnohí mladí ľudia čelí rastúcim problémom týkajúcim sa ich blahobytu. Priemerne 16,6 % európskej mládeže je nespokojných so svojim životom, pričom v Spojenom kráľovstve dosahuje toto číslo takmer dvojnásobok.

Na opačnej strane rebríčka figurujú Holandsko a severské krajiny, ako Fínsko a Dánsko, kde nízku spokojnosť so životom uvádza len 6,7 % až 11 % mladých ľudí.

Podľa Jacka O’Neilla, manažéra pre politiku a verejné záležitosti v Children’s Society, Spojené kráľovstvo vykazuje slabé výsledky v rôznych oblastiach, pričom sociálno-ekonomická nerovnosť zohráva kľúčovú úlohu.

Zdroj: Reprofoto/Startitup.sk

Výrazný rozdiel v životnej spokojnosti medzi zvýhodnenou a znevýhodnenou mládežou naznačuje, že deti z menej privilegovaných sociálnych vrstiev čelia väčšiemu stresu a problémom. Správa navyše ukázala, že Spojené kráľovstvo je štvrtou najhoršou krajinou v oblasti potravinovej deprivácie, pričom až 11 % 15-ročných detí vynecháva jedlá z dôvodu finančných ťažkostí.

Ďalej sa uvádza, že 41 % rodín si nemôže dovoliť financovať dovolenky, mimoškolské aktivity alebo oslavy pre svoje deti, čo má nepriaznivý dopad na ich spoločenský život.

Vysoké náklady

Kríza životných nákladov v Spojenom kráľovstve má výrazný dopad na možnosti mladých ľudí tráviť voľný čas s priateľmi a rodinou.

Podľa správy až 50 % detí uviedlo, že nedostatok financií im bráni zúčastňovať sa aktivít, ako sú školské výlety alebo iné spoločenské akcie. Dve z piatich detí vyjadrili obavy z rastúcich cien, čo sa negatívne odráža na ich každodennom živote. Okrem obáv o finančnú situáciu sa pridávajú aj strachy týkajúce sa kriminality, bezpečnosti na internete a environmentálnych problémov, čo prispieva k zhoršeniu ich duševného zdravia.

Problémy v škole a šikanovanie

Ďalšou vážnou oblasťou, ktorá prispieva k nízkej spokojnosti detí v Spojenom kráľovstve, sú problémy súvisiace so školou. Až 14,3 % mladých ľudí uviedlo, že nie sú spokojní so svojimi školskými skúsenosťami.

Šikanovanie je v Spojenom kráľovstve druhé najrozšírenejšie v Európe, čo má veľký vplyv na duševné zdravie detí.

Podľa O’Neilla by škola mala byť miestom, kde mladí ľudia môžu rozvíjať svoj potenciál, nachádzať inšpiráciu a nadväzovať priateľstvá. Avšak pre mnohých mladých ľudí je realita opačná, čo zvyšuje tlak na akademické výsledky a prehlbuje pocity izolácie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie