fbpx

Dvojnásobná radosť: Myslela, že už nikdy neotehotnie. Matka napriek raritnému problému porodila dve deti

Čínske médiá informovali o úplne výnimočnom prípade, kedy sa podarilo úspešne porodiť deti u matky s raritným zdravotným problémom – dvoma maternicami. Podobných prípadov pozná medicína len hŕstku. Foto: Freepik, scmp.com

Medicína zažíva občas raritné javy. Tentokrát sa oň postarala matka z Číny, ktorá napriek nezvyčajnému problému dokázala priviesť na svet dvojčatá.

Čínske médiá informovali o úplne výnimočnom prípade, kedy sa podarilo úspešne porodiť deti u matky s raritným zdravotným problémom – dvoma maternicami. Podobných prípadov pozná medicína len hŕstku.

Čínske médiá označujú rodičku ako „pani Li“. V pôrodnici na severozápade krajiny priviedla na svet chlapca a dievča. Lekári museli vykonať cisársky rez, ale inak sú obe deti aj ich matka úplne zdravé, informuje ČT24.

Úspešný pôrod vykonala pôrodnica v Si-ane, čo je hlavné mesto čínskej provincie Šen-si. Lekári vydali informáciu až po niekoľkých dňoch, aby sa uistili, že príbeh bude mať „šťastný koniec“.

„Je nesmierne vzácne, aby boli dvojčatá počaté prirodzenou cestou v každej dutine maternice, a ešte vzácnejšie, aby boli donosené,“ uviedlo zdravotnícke zariadenie na svojom oficiálnom účte na sieti Weibo, čo je čínska obdoba siete X.

Podľa tohto vyjadrenia sa deti narodili žene s dvoma krčkami maternice a dvoma maternicami. Ide o stav zvaný uterus didelphys – čiže dvojitá maternica. Objavuje sa veľmi výnimočne, u menej ako jednej ženy z dvoch tisíc. A aby došlo u takej ženy k súčasnému oplodneniu dvoch vajíčok, je ešte oveľa menej pravdepodobné.

Čínske médiá informovali o úplne výnimočnom prípade, kedy sa podarilo úspešne porodiť deti u matky s raritným zdravotným problémom – dvoma maternicami. Podobných prípadov pozná medicína len hŕstku. Foto: scmp.com

Príbeh zaujal čínske sociálne médiá, kde v súčasnosti trenduje. Podľa stanice CNN ho na Weibe videlo už cez päťdesiat miliónov ľudí, ktorí zdieľajú svoje nadšenie a úžas, že je niečo také vôbec možné.

Nemocnica následne doplnila ďalšie informácie. Tie ukazujú, že pani Li mala dvojnásobné šťastie – jej predchádzajúce tehotenstvo totiž kvôli jej zdravotnému stavu skončilo potratom a zdalo sa, že už nikdy neotehotnie.

Bude vás zaujímať

V januári tohto roku sa jej to ale podarilo. A ultrazvuk ukázal, že rovno dvakrát; teda že nečaká len jedno dieťa, ale dvojčatá – v každej maternici jedno. Pôrod nebol ľahký, nemocnica k nemu zvolala špeciálny tím. Ale dopadol dobre. Podľa zdravotníckeho zariadenia má chlapec 3,7 kilogramu a dievča 3,11 kilogramu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie