fbpx

Vo veku 81 rokov zomrel uznávaný slovenský lekár. Získal aj štátne vyznamenanie

Ilustračná fotografia sviečky a Jozef Rovenský. Zdroj: FREEPIK, FACEBOOK/Národný ústav reumatických chorôb Piešťany

Vo veku 81 rokov zomrel medzinárodne uznávaný odborník v oblasti reumatológie Jozef Rovenský. Dlhé roky pôsobil ako riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb (NÚRCH) v Piešťanoch. Založil aj združenie Liga proti reumatizmu na Slovensku. O úmrtí informovali NÚRCH v Piešťanoch a Liga proti reumatizmu na Slovensku na svojich webových stránkach.

Významný lekár, reumatológ, profesor, autor a medzinárodne uznávaný odborník Jozef Rovenský za svoje celoživotné zásluhy a šírenie dobrého mena v zahraničí získal aj štátne vyznamenanie. Založil aj známe občianske združenie, ktoré už vyše 30 rokov pomáha reumatikom.

Bol medzinárodne uznávaný

„Od roku 1990 až do roku 2017 úspešne viedol NÚRCH v Piešťanoch. Profesor Rovenský mal veľkú zásluhu na jeho rozvoji,“ priblížil ústav. Poukázal tiež na jeho mimoriadnu publikačnú činnosť.

Počas svojho života sa Rovenský stal členom viacerých zdravotníckych, výskumných a odborných inštitúcií. „V roku 2014 mu prezident SR udelil Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti zdravotníctva, školstva, vedy a výskumu a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí,“ dodal ústav. Bol i držiteľom viacerých ďalších ocenení.

Rovenský sa narodil v roku 1943 v Humennom. Študoval na lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. V roku 1969 nastúpil do vtedajšieho Výskumného ústavu reumatických chorôb (VÚRCH) v Piešťanoch. Absolvoval aj študijný pobyt v anglickom Manchestri, kde sa vzdelával na tamojšej Reumatologickej klinike.

Od roku 1979 viedol oddelenie balneológie VÚRCH-u. Štyri roky bol aj riaditeľom biologického odboru v Štátnom ústave pre kontrole liečiv v Bratislave. V rámci transformačných  procesov v rokoch 2001 – 2002 bol  VÚRCH v roku 2001 premenovaný na Vysokošpecializovaný odborný ústav reumatických chorôb v Piešťanoch. Vtedy bol Jozef Rovenský riaditeľom ústavu už dvanásť rokov. Funkciu riaditeľa začal vykonávať v roku 1990 a riaditeľom bol až do januára 2017, kedy sa svojej funkcie vzdal.

Mal aj bohatú vedecko-výskumnú činnosť. Angažoval sa aj pri realizácii národných a medzinárodných projektov. Spolu so svojím tímom v NÚRCH sa vo veľkej miere podieľali aj na zavedení biologickej terapie, najmä pri reumatoidnej artritíde. Vďaka ním došlo k veľkému rozvoju reumatológie. Profesor sa často zúčastňoval aj na medzinárodných kongresoch a aj vďaka budovaniu registra biologickej liečby a prezentácii výsledkov bol medzinárodne uznávaný.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie