fbpx

Izrael nasadzuje v Libanone obrnené jednotky, ministerstvo obrany plánuje evakuáciu Slovákov (aktualizované)

Dym stúpa zo zrúteného obytného komplexu po izraelskom leteckom útoku v štvrti Dahieh na predmestí Bejrútu 2. októbra 2024. Báger odpratáva trosky zo zrúteného obytného komplexu po izraelskom leteckom útoku v štvrti Dahieh na predmestí Bejrútu. FOTO TASR/AP

Izrael v niekoľkých dňoch začne odvetu za iránsky útok, napísal v stredu s odvolaním sa na izraelských predstaviteľov server Axios. Izraelská armáda uviedla, že zapojí obrnené jednotky a pechotu do operácie proti teroristickému hnutiu Hizballáh na juhu Libanonu.

  • AKTUALIZOVANÉ – 14:44

Izraelská armáda uviedla, že k jej pozemným operáciám v Libanone sa pripájajú pravidelné pešie a obrnené jednotky, čím sa zvyšuje tlak na nepriateľské hnutie Hizballáh, ktorý sa pripravuje na odvetu proti iránskym raketovým útokom, informuje agentúra Reuters.

Izrael, ktorý už bojuje s Hamasom v Pásme Gazy, posilňuje svoju prítomnosť v južnom Libanone v konflikte s Hizballáhom deň po tom, ako naň zaútočil Irán, čo vyvoláva obavy, že Blízky východ produkujúci ropu by mohol byť zasiahnutý širším konfliktom.

Irán v stredu uviedol, že útok na Izrael uzavrel bez ďalšej provokácie, ale Izrael a Spojené štáty sľúbili, že zasiahnu. Násilnosti medzitým pokračovali na izraelsko-libanonskej hranici aj v stredu.

Izraelská armáda uviedla, že jej vpád je do značnej miery zameraný na zničenie tunelov a inej infraštruktúry na hranici a neplánuje sa žiadna širšia operácia zameraná na Bejrút alebo veľké mestá v južnom Libanone.
Armáda vydala nové príkazy na evakuáciu pre približne dve desiatky miest pozdĺž južnej hranice.

O evakuácii Slovákov z Libanonu hovorí aj slovenské ministerstvo obrany. Dôvodom je bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu, ktorá je čoraz viac nepredvídateľná. Zámer schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov.

„Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov
SR žijúcich v Libanone,“ priblížil rezort.

Plánuje nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb. Evakuácia bude prebiehať v dvoch fázach.

„V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR,“ vysvetlilo ministerstvo.

Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín. „V rámci realizovaného letu bude dopravená aj humanitárna pomoc,“ dodalo ministerstvo.

  • DOPLNENÁ INFORMÁCIA

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po stredajšom rokovaní vlády ozrejmil, že rezort evakuáciu zabezpečí v prípade, že by na to prišla požiadavka z ministerstva zahraničných vecí. „My sme si týmto vytvorili podmienky na to, aby sme mohli byť pripravení, keď k takejto žiadosti príde,“ vysvetlil minister.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po rokovaní vlády spresnil, že evakuačné lety by sa mali zrealizovať na konci týždňa. V rámci prvého letu vojenského špeciálu, ktorého vyslanie na evakuačné účely schválila vlády, bude lietadlo viezť do Bejrútu aj humanitárnu pomoc s hmotnosťou 2,5 tony, obsahovať bude najmä potraviny a lieky.

„Chceme i takouto formou zmierniť utrpenie tých, ktorí doplácajú na ozbrojený konflikt v regióne,“ uviedol Blanár.

Šéf slovenskej diplomacie oznámil, že o evakuáciu už požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a slovenskú ambasádu v Libanone 31 slovenských občanov. „Ten počet sa určite bude meniť,“ upozornil.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie