fbpx

Celiatikom sa pre vládny návrh predražia potraviny. Podľa Dolinkovej si majú chlieb piecť doma

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Freepik

V spoločnosti žijú aj ľudia, ktorí si zo zdravotných dôvodov nemôžu zakúpiť klasické potraviny, ale sú nútení vyhľadávať alternatívy. Týka sa to napríklad alergikov na mlieko či lepok. A práve celiatikom sa mali upraviť mesačné množstvá potravín, ktoré by im poisťovňa preplácala.

Avizované úpravy pri bezgluténových výrobkoch vyvolali na Facebooku ministerstva zdravotníctva vlnu kritiky. Návrh rezortu sa týkal zmeny pomeru medzi potravinami a surovinami, ktoré si navolí samotný pacient, avšak v rámci limitov.

„Kým doteraz mal pacient mesačne nárok na 10 kg dietetických surovín a potravín, po novom to bude 10 kg dietetických surovín a zhruba 1,9 kg potravín,“ píše rezort na Facebooku.

Pacientom tak v lekárni preplácala poisťovňa napríklad 10 kilogramov múky či chleba alebo potraviny a cestoviny v objeme dvoch kíl. Nielen vďaka úprave pomerov, ale aj nezmenenej sadzbe DPH, pri ktorej by sa nižšia sadzba nevzťahovala na bezlepkové potraviny, hrozí, že si celiatici siahnu hlbšie do peňaženiek, informuje TA3.

Kategorizovanie surovín a potravín či presunutie chleba do nižšej kategórie s cestovinami argumentuje rezort s tým, aby si celiatici svoje pečivo piekli doma.

„Pre pacienta je, samozrejme, najbezpečnejšie, ak si tieto potraviny potom dokáže aj sám pripraviť z čerstvých surovín v pohodlí domáceho prostredia, čo je aj ekonomicky výhodnejšie,“ povedala ministerka Zuzana Dolinková.

Na Facebooku sa ozývali kritické hlasy spomedzi ľudí, ktorí sami trpia celiakiou či majú v rodine ľudí s týmto autoimunitným ochorením.

„Chlieb a cestoviny na prídel? Až 2 kg? Úžasné… Koľko kilogramov chleba a cestovín skonzumuje bežný človek mesačne?“ Pýta sa jedna z komentujúcich.

Na pečenie domáceho chleba upozornila ďalšia z komentujúcich. „Pečenie je časovo aj energeticky náročné. Nie nadarmo chodí väčšina ľudí do pekárne a nepečie chlieb pracne doma. Keby to ozaj bolo lepšie piekli by sme si doma chlieb takmer všetci.“

Na zmenu pomerov negatívne reaguje ďalšia z komentujúcich. „Pekne s nami vybabrali. Najskôr chceli úplne zrušiť, aby nám poisťovne preplácali potraviny, a tak šikovne vymysleli nové limity. Všetci sme si dávali predpisovať hlavne chleby, múku minimálne. Tak nám chleby obmedzili a múku pridali.“

Navrhované množstvo sa nepáči ani gastroenterológom, ktorí upozorňujú, že mesačný limit je nedostačujúci. Podľa Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti hrozí zdraženie bezlepkových potravín. Nesúhlasila so zmenami množstevných limitov.

Namietala úpravu pri bezgluténových potravinách, kde sa limit navrhoval na dva kilogramy na mesiac. Rovnako kritizovala aj zmeny pri bezlepkových surovinách, kde mal byť limit desať kilogramov, čo považovala za zbytočne veľa. Zámer kritizovala aj opozičná poslankyňa Martina Holečková (nezaradená). Poukazovala pritom na to, že zmena sa negatívne dotkne celiatikov.

Na kritiku reagovalo ministerstvo zdravotníctva s tým, že o zmenách pri množstevných limitoch dietetických potravín pre celiatikov bude ešte diskutovať. Pripúšťa aj prehodnotenie úpravy.

„MZ SR je pripravené ešte rokovať o dôvodoch, podmienkach a opodstatnenosti navrhovaných zmien a kategorizáciu dietetických potravín pripadne prehodnotiť tak, aby bola v prospech pacientov. Rokovanie so zástupcami SGS sa ešte tento týždeň uskutoční na pôde MZ SR,“ poznamenali z rezortu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie